Programul Inspir
Follow si Like:
RSS
Follow by Email
Twitter
Visit Us

 

INSPIR – Program de Coaching Personalizat pentru manifestarea potentialului si descoperirea vocatiei-Tineri gifted 14-22 ani (maxim 2 grupe).

Contextul programului:

 • In numeroase tari copiii in jurul varstei de 9-10 ani pot sa faca alegeri curriculare si deja se orienteaza legat de ceea ce vor sa faca in viata pentru ca sunt permanent reflectati de adulti in mod respnsabil legat de abilitatile si capacitatile lor. De la o varsta frageda, adultii asta urmaresc: sa le faciliteze copiilor cunoasterea de sine.
 • In Romania, aceast lucru nu este urmarit constient de generatiile parentale, ci este remarcat, cu amaraciune, ca o consecinta a sistemului. 
 • Nevoile tinerilor de descoperire a altor tineri ca ei, si a felului cum gandesc, a identitatii de sine, a potentialului propriu, a competentelor si punctelor lor tari sunt acute.
 • Actualele turbulente din societate indica motive serioase pentru parinti si tineri sa urmareasca mai degraba dezvoltarea pe competente si descoperirea abilitatilor naturale.
 • Tinerii vor sa inteleaga lucruri de la bullying-ul pe care il traiesc, pana la incotro merge societatea si cum pot sa fie auto-sustenabili.
 • Abilitarea tinerilor pentru a isi alege constient trasee curiculare si de cariera care sa fie in aliniere cu nevoile lor, este un aspect decisiv in alegerea potrivita a traseului vocational.

Obiective:

 • Descoperirea unui traseu personalizat de educatie si vocatie alaturi de alti tineri, facilitatori si mentori
 • Descoperirea potentialului propriu
 • Contactul cu mentori. Concret, tinerii vor fi in contact cu ceea ce i-a facut pe acestia sa reuseasca in viata
 • Inspiratia tinerilor
 • Facilitarea de procese de auto-cunoastere si crestere a imaginii de sine si a increderii
 • Descoperirea coachingului si a relatiei cu persoane cheie pentru depasirea obstacolelor
 • Internship la alegere

Statistic in Romania sunt peste 200.000 tineri supradotati sub 18 ani si, de cele mai multe ori, sunt marginalizati. Nevoile lor educationale speciale sunt recunoscute in Romania prin lege (Legea 17/2007) insa aceasta lege nu se aplica.

Grupul lor este considerat vulnerabil, avand nevoie de o atentie deosebita. Nesprijiniti, ei devin incomozi, neglijati si neintelesi de profesori, familie si de mediul social. An de an, peste 97% dintre acesti tineri se pierd inutil , ajungand la abandon scolar, ratare sociala, anxietate, depresie, alienare, tentative de suicid sau fapte antisociale.

Cine poate aplica?

Tineri cu varste intre 14 si 22 de ani. Tineri testati profil giftedness, cf. WISC IV test international cu IQ> =130, sau Matrici Raven MPRSP Plus cu scor IQ>125. Cei care nu au testul de IQ realizat, il pot face la cerere pana in 15.04.2023 individual (WISC IV; tineri maxim 16 ani si 11 luni; cost 490 lei), sau pot participa la o sesiune de testare de grup MPRSP (orice varsta; cost 170 lei).

Scoala Parentala

Programul va implica parintii. Parintii vor urma consiliere si coaching parental de specialitate pe domeniile de lucru ale tinerilor (12.5 h).

Impact direct:

 1. Descoperirea tinerilor supradotati si sprijinirea dezvoltarii potentialului lor printr-un proces de autodescoperire si dezvoltare personalizata a vocatiei ii va conduce, in perioada sensibila a adolescentei si tineretii, la recunoasterea identitatii lor, a creativitatii si la o mai profunda cunoastere de sine si in relatie cu ceilalti, consecinta fiind alegerea inspirata a unei de cariere in acord cu valorile personale si cu competentele latente.
 2. Consilierea adultilor va sustine asumarea parintilor ca parteneri in alegerile de cariera ale propriilor copii, pentru a fi suportivi cu acestia. Orice competenta cognitiva, emotionala, sociala, exersata intr-un context educational si nedusa si in contextul familial sau in alte contexte sociale, nu se fixeaza – nu intra in repertoriul comportamental si poate duce si la disonanta, lipsa de sens, esec personal la adolescent/tanar.
 3. Tinerii pot fi consiliati la alegere, pe proiecte alese de ei care sa includa “Inedit, Creativitate si Impact” schimband perceptiile despre utilitatea educatiei diferite a acestui grup vulnerabil capabil sa genereze solutii si inovatii mult diferite de norma.

Impact indirect:

Campanie de informare si constientizare a comunitatii cu privire la riscurile/miturile care afecteaza dezvoltarea si evolutia tinerilor supradotati. Lucrul pe nevoile lor specifice pentru o educatie diferentiata va conduce la o mai realista abordare asupra acestui subiect aproape tabu si la decizii de grup orientate spre sustinerea acestei categorii sociale defavorizate.

Unde si Cand?

Spatiu de desfasurare: sediu Str Joseph Lister 53, zona Cotroceni -Eroilor; online;  la sediul mentorilor/online pentru vizite de mentoring / career management; internship la sediul mentorilor

Orar: intalnirile au loc seara in intervalul 17-21 in timpul saptamanii; sambata in intervalul 16-19 sau duminica (ocazional); programul se poate modifica in functie de grupa.

Cum aplici?

 1. Aplici online pe acest link.
 2. Daca inscrierea e validata noi te vom contacta in maxim 1 zi pentru inscriere si apoi pentru un interviu personalizat: Interviul „In”. Si parintii vor participa la interviu separat. Interviu „In”– Interviu de intrare in program. Evaluare faza 0/N. „Cine sunt si ce vreau” – „Cine sunt si ce obiective am” – 1.5 ore interviu tanar + 1 ora interviu parental.
 3. Doar tinerii selectionati se pot inscrie.
 4. Selectia are loc cu data limita 15 Septembrie 2023. Minim 6 participanti
 5. Start Program: 30 Septembrie 2023.
 6. Final Program: 15 Noiembrie 2023.

Ce facem concret?

Tinerii vor trece prin cateva faze succesive de lucru care vor include:

 1. Teambuilding INSPIR
 2. Programul INSPIR
 3. Interviu INSPIR

Teambuilding INSPIR  30 sept 2023

 1. Master-Gifted-Mind – Conceptul de mastermind a fost inventat de Napoleon Hill în 1925 și dezvoltat în cartea sa „De la idee la bani”, în 1937. Acest concept afirmă următorul adevăr: suma a două minți care gândesc împreună pe același subiect e mai mare decât părțile individuale. Cele două minți împreună formează o minte superioară. Conceptul este folosit și astăzi în diferite domenii: politică, știință, cercetare, economie, întocmai pentru generarea de idei și de soluții superioare. Grupul de Mastermind va pune laolaltă tineri dornici să crească, să se dezvolte și să ofere într-un schimb constructiv de experiențe, idei și bune practici cu alții ca ei – 3 h
 2. Evaluarea resurselor vocaționale – Identificarea intereselor si a resurselor interne aferente pentru gasirea vocatiei – 3 h (va include descoperire interese /vocatie prin diverse instrumente- Testul JVIS – Jackson Vocational Interest Survey)
 3. Autocunoastere si intercunoastere – 6 h
 4. Cei care doresc sa participe in Programul Inspir pot participa in loc de acest teambuilding intre 27-31 august, mai devreme si in afara Bucurestiului, la Bootcampul INSPIR

Programul INSPIR

 • Modulul 1 – Imagine de sine si identitate

Intalnire sapatamanala; 10 ore

Mentorat /Coaching in functie de nevoi; 4 ore / optional, la cerere, maxim inca 4 ore

Consiliere parentala: 2.5 ore / modul

 • Modulul 2 – Comunicare

Intalnire sapatamanala; 10 ore

Mentorat /Coaching in functie de nevoi; 4 ore/ optional, la cerere, maxim inca 4 ore

Consiliere parentala: 2.5 ore / modul

 • Modulul 3 – Cariera

Intalnire sapatamanala; 10 ore

Mentorat /Coaching in functie de nevoi; 4 ore/ optional, la cerere, maxim inca 4 ore

Consiliere parentala: 2.5 ore / modul

 • Modulul 4 – Antreprenoriat si ownership

Intalnire sapatamanala; 10 ore

Mentorat /Coaching in functie de nevoi; 4 ore/ optional, la cerere, maxim inca 4 ore

Consiliere parentala: 2.5 ore / modul

 • Modulul 5 – Branding Personal

Intalnire sapatamanala; 10 ore

Mentorat /Coaching in functie de nevoi; 4 ore/ optional, la cerere, maxim inca 4 ore

Consiliere parentala: 2.5 ore / modul

 

Modulul 1 obligatoriu pentru modulele 3, 4, 5

Modulul 2 obligatoriu pentru 4 si 5.

Interviu INSPIR

Programul INSPIR se incheie cu un Interviu „Exit”. Evaluare faza N/0. „Cine sunt si ce vreau” – „Cine sunt si ce obiective am” – 2 h

Cat de mult poate beneficia un tanar atunci cand se inscrie la toate modulele si participa in toate zonele de lucru?

 • Consiliere individuala si Group Work cu psiholog consilier/ coach.  Lucrul pe perceptii personale despre ce este un job, cariera, un proiect, echipa, valori personale – 50 ore
 • Mentorat  / Coaching personal / grup- maxim 40 ore (include Program Mentoring pe meserii Big Picture Learning maxim 25 ore; Internship in Mentor Link – coaching 3h cu un mentor pe domeniul de interes in cariera – maxim 3 domenii de interes + extra internship negociat, la alegere – maxim 2 internshipuri – 6 ore maxim)
 • Module la cerere  – maxim 35 h

Sau

Total : 139 ore formate din:

 • 84 ore incluse
 • 20 ore coaching/individual + 4 ore x 5 module – optionale
 • 35 ore module optionale

Module la cerere, dinamice (au loc la cerere in functie de nevoile grupului si de un numar minim de inscrisi)

 • MindWise – supravietuire prin gandire proprie – 8 ore (conditie / modul minim 3 participanti)
 • Creativitate  –dezvoltarea gandirii proprii, a capacitatii de a pune intrebari si a gandirii creative – 8 ore (conditie / modul minim 5 participanti)
 • Provocative Coaching & Interview – Coaching pe obiectiv personal, Interviu filmat pe proiectul ales/obiectivul ales si feedback pe proiect/interviu cu coach maxim 3 h
 • Vizualizare creativa pentru cariera si viata – 8 h (conditie / modul minim 5 participanti)
 • Antreprenoriat creativ – 8 h (conditie / modul minim 5 participanti)

Total ore de lucru (incl scoala parentala): maxim 139 ore 

Costuri

 • Cost selectie Program INSPIR: 100 EUR (nu include costul testarii).
 • Costul Programului INSPIR complet: 2000 EUR / an academic / tanar. Maxim 12 tineri inscrisi, minim 6. 
 • Costul Programului INSPIR complet pentru cei care au participat la Teambuilding INSPIR: 1460 EUR / an academic / tanar. Costul se poate achita in 2 rate.
 • Cost Teambuilding INSPIR (separat de program): 500 EUR. Pentru toti tinerii care doresc sa intre in program dar sunt nehotarati, portile noastre sunt deschise pentru teambuilding, urmand ca inscrierea finala in INSPIR sa se realizeze pana in 30 iunie 2023 (cu achitarea costului aferent: 1460 EUR).
 • Grupele au loc doar cu minim 6 tineri inscrisi/ grupa.
 • Echipa va lucra cu 2 grupe maxim.

Burse

Pentru cazurile sociale, asociatia acorda Burse sociale, pe baza de nevoie. Cuantumul nu va depasi 30% din costul programului (conditia necesara: cuantumul veniturilor nete per familie mama + tata nu depaseste 5500 lei).

Pentru a afla conditiile de inscriere la bursa, si pentru a beneficia de bursa, va invitam sa trimiteti un email cu data limita 15 aprilie 2023 la selectie@giftededu.ro.

Echipa de lucru este formata din:

 • Gabriela Cosma, project manager; psih. clinician, LF.
 • Monica Gheorghiu, EMCC coach, Provocative & Embodiment coach.
 • Roxana Ristache, psih. clinician, LF.

Detalii echipa: aici.

Mentori

 • Valentina de Piante, cadru didactic UNATC, doctor în Teatru și Artele Spectacolului, coordonator de proiecte, coregraf, cercetător și performer.
 • Gabriel Ferugean, specialist in comunicare
 • Constantin Dumitru Dulcan, scriitor, medic
 • Mariana Pachis, Scenograf, Regizor, Sand Art-ist
 • Uca Marinescu, exploratoare
 • Corneliu Ionescu, Gheorghe Parascan, pictor
 • Dl Adrian Stănică, Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Geologie si Geoecologie Marina – GEOECOMAR – Bucuresti
 • Paula Gina Isar – doctor in fizica, cercetator stiintific gradul II, Institutul de Stiinte Spatiale din Bucuresti-Magurele
 • Cristian Sminchisescu, profesor la universităţile din Lund, Suedia şi Toronto, Canada. Conduce Laboratorul de Vedere Artificială şi învăţare computaţională de la Institutul de Matematică „Simion Stoilow“ al Academiei Române
 • Adrian Nache, psihoterapeut Kaiterum
 • Mario Barangea, filozof
 • Andras Zoltan, solistul trupei Sarmalele Reci
 • Daniel Erbarescu, bucatar international
 • Sebastian Paul, Adrian Nour, Daniela Nane, actori
 • Paul Ardeleanu, public speaker / marketer
 • Ovidiu Neagu, fotograf, sunetist Radio
 • Monalisa Corduneanu, osteopat, Psihoterapeut

MentorLink cuprinde un numar mai mare de Mentori din diverse arii de expertiza de la sculptura, arhitectura, pictura, desen, arta, IT, robotica pana la cercetare, matematica, literatura si alte domenii. MentorLink va putea fi accesat de catre tinerii inscrisi.


Sal Sol