Incepand cu 2010 s-a lansat cel mai amplu proiect de sustinere a copiilor supradotati. primul Program Pilot de Inovaţie Didactică, sector 6, Bucuresti, proiect dezvoltat in parteneriat cu Inspectorat Scolar Sector 6. Acesta a implicat 23 de scoli si peste 1300 de copii in perioada 2010-2012.

In cadrul acestui proiect s-a deschis Scoala de Excelenta pentru peste 40 de copii cu abilitati inalte ca urmare a selectiei realizate in cadrul Proiectului Pilot de Testare a Inteligentei copiilor la nivel international – o testare fara precedent ca anvergura in Romania.

Rezultatele testarii in 2010 cu 835 de copii au aratat ca peste 40% dintre ei, 338 de copii, au fost identificati cu intelect superior. Acestea au fost publicate online, fiind primul proiect de o asemenea anvergura in Romania si a condus la selectionarea a 60 de copii, 42 dintre ei fiind selectionati la prima Scoala de Excelenta dedicata copiilor cu abilitati inalte: http://www.giftededu.ro/lista-copii

O concluzie deosebita a proiectului este ca in total, 63% dintre cei 835 copii participanti la testarea internationala, au obtinut scoruri ce ii situeaza in primii 5% – 10 % dintre copii de aceeasi varsta, ceea ce indica un intelect de nivel superior sau capacitati intelectuale peste medie.

Acest procent este extrem de important, semnalizand inca o data in plus nevoia educatiei diferentiate si a unor politici educationale care sa sustina valorificarea potentialului inalt al acestor copii, conform Legii 17/2007 pentru educatia copiilor si tinerilor cu potential inalt si a tuturor recomandarilor internationale (ex: Recomandarea 1248/ 1994 a Parlamentului European, etc).

Video de la inaugurarea Centrului Gifted Education

Foto de la inaugurarea Centrului Gifted Education


Sal Sol