Programul Respiro

Lansam conectarea nationala a familiilor Gifted

Provocarile anului 2020 au aratat mai mult ca oricand o nevoie acuta pentru un program online specializat pentru copii supradotati din intreaga tara – Romanian Gifted Connection.

Programul RespiRO

Prin expertiza castigata in ultimii 10 ani, echipa noastra interdisciplinara a pregatit un program online care se adreseaza nevoilor specifice copiilor supradotati, fara a renunta la nimic din ceea facem, singura deosebire fiind ca vom construi o echipa pas cu pas impreuna cu parintii si copiii, care va lucra si online.

Cine poate aplica?

Copii supradotati 8-12 ani si parintii lor.

Cum aplici?

Conditii de aplicare

In primul rand este nevoie sa participi intr-un campus specializat, Gifted Family Camp (27-31 august 2020 – detalii mai jos).

Pentru a participa in Gifted Family Camp este nevoie sa te afli in baza noastra de date, cu un test de IQ WISC IV sau SON-R (IQ>= 130), sau un test de IQ validat (validarea se poate realiza contra cost- 100 lei) sau sa parcurgi un test de IQ (WISC IV) oricand pana in data limita de inscrieri (joi, 30 iulie 2020, ora 16).

Cum te inscrii?

Pentru a participa in Programul RespiRO este necesar sa te inscrii in Gifted Family Camp ca prim pas. Te invitam sa completezi un formular (veti primi un raspuns in maxim 24 h). Doar dupa confirmarea testului in baza noastre de date sau dupa caz, dupa validarea testului de IQ, veti putea sa achitati inscrierea pentru familie. In acest caz veti primi toate detaliile pe email.

Ce contine?

RespiRO este o alternativa de program gifted online atat de ceruta si necesara bazat pe competente specifice si avand focus central pe Individual Education Plan (IEP) – Planul de Educatie Individualizat al fiecarui copil. Ca si pana acum, echipa noastra formata din facilitatori, coach pe dezvoltarea copilului si psiholog educational, va sustine familiile si copiii supradotati prin realizarea IEP intr-o abordare integrata proprie echipei noastre, prin facilitare de competente in domenii cu specific vizual, story-telling, lucrul pe proiecte, animatie, habitate animale, video, gandire laterala, gandire critica, dezvoltarea gandirii, a creativitatii, dezvoltare emotionala si relationala.

Centrul activitatii noastre va fi lucrul pe cele 6 domenii specifice dezvoltarii integrate a unui copil supradotat: Inteligență relațională, Inteligența emoțională, Creativitate și inovație, Dezvoltare corporală și orientare spațială, Ownership, Imagine de sine și identitate, Structură și flexibilitate mentală.

Echipa

Intreaga echipa cu care veti lucra pe parcursul unui an este aici.

Cum se deruleaza Programul RespiRO anual?

Cei inscrisi parcurg un program academic orientat pe Individual Education Plan astfel:

 • Gifted Family Camp – parcurgere integrala. Doar cei care parcurg Gifted Family Camp – baza de pornire in constructia unui IEP (Plan de Educatie Individualizat)– se pot inscrie in Programul RespiRO care conecteaza copii supradotati si parintii lor din toata tara.
 • Online pe platforma Zoom, 1 data pe saptamana 1 ora si 15 minute (se va stabili ziua de comun accord) si sambata 2 ore.
 • Camp, lucru fizic in echipa unu la unu astfel: 1 Respiro Camp Middle (2 zile de lucru familii, parinti + copil; 20-21 martie 2021) si 1 Respiro Camp Graduate (1 zi; 9 mai 2021)
 • Online pe platforma Zoom sau in salaScoala Parintilor RespiRO: Parintii vor lucra online sau in sala (cei din Bucuresti vor putea participa la sediul Centrul Gifted Education in Berzei 22): workshopuri tematice gifted education cu Psihologul Educational si Coachul pe dezvoltarea copilului
 • 1 an de Romanian Gifted Connection (ROG Connection) comunitati online sau offline, facebook grup, telegram/whatsup si alte activitati care vor construi o baza de pornire pentru a conecta copii si parinti din tara. Scopul este de a genera alte interactiuni formale, informale sau nonformale pentru a dezvolta relatii si procese intre participanti.

Inceperea anului: 19 septembrie 2020

Sfarsit de an: 9 mai 2021

Costuri Program RespiRO Anual 2020-2021

Locuri: Maxim 15 familii.

Cost Program anual pentru 1 familie: 1980 EUR

Reduceri: Primii 10 inscrisi beneficiaza de 10% reducere la inscriere. In acest caz, costul anual Program RespiRO este 1780 EUR.

Inscriere cu rezervare loc

Inscrierea in Program se realizeaza dupa parcurgerea Gifted Family Camp, prin achitarea a minim 50% din costul programului de 1980 EUR pana in 5.09.2020 (primii 10 inscrisi au 10% reducere, cost final 1780 EUR) in avans pentru programul anual. Restul costului de program se achita pana in 5.03.2021.

Cati ani putem parcurge Programul RespiRO?

Ca si pentru Programul Academic, recomandam inscrierea unei familii pentru minim 2 ani.

Important

Incepand cu 8.05.2018, costurile programului se pot achita prin sponsorizarea programului integral de catre o companie doar pe baza stabilirii unei esalonari in urma unui interviu financiar cu parintii. Sponsorizarile, potrivit legii, sunt deductibile oricand in urmatorii 7 ani. Nota: Asociatia noastra (CUI 30151382) figureaza cu nr INTERNT-179131905-2019 din 8.07.2019 in Registrul entitatlor/unitatilor de cult.

Toate detaliile legate de deductibilitatea din impozitul pe profit trimestrial datorat care se poate realiza pana in 25.03, 25.06, 25.09 si respectiv, pana in 25.12 pot fi consultate aici

Parintii care doresc sa realizeze sponsorizari pe baza dosarului de sponsorizare, se vor adresa Asociatiei pentru dosarul de sponsorizare, solicitat astfel in mod expres de catre parinti.

Pentru toate celelalte situatii, incepand cu 1.06.2018, acoperirea costurilor se realizeaza 50% prin acoperirea costurilor prin sponsorizari si 50% prin contracte de prestari servicii si plata facturilor aferente.

Gifted Family Camp

Un campus specializat cu parinti si copii supradotati facilitat de o echipa multidisciplinara cu o expertiza de 10 ani de lucru cu copiii supradotati pentru a descoperi relatii si procese impreuna cu un peer-group si a construi intr-o abordare profesionista primul Plan de Educatie Individualizat (Individual Education Plan – IEP) al copilului tau.

Gifted Family Camp inseamna 4 zile de week-end prelungit extrem de intense si focusate in care lucram cot la cot sa formam legaturi importante, sa experimentam relatia parinte-copil prin procese si obiective specifice pentru a pune baza temelor si obiectivelor de lucru intr-un IEP pentru un an de zile (2020-2021).

Practic Gifted Family Camp inseamna sa inveti pe viu si sa traiesti fenomenul de a construi cu o echipa specializata un plan de educatie unic, axat pe nevoile copilului si ale familiei tale.

Cel mai mare beneficiu?

Faptul ca vei lucra in familia ta si vei deveni constient pas cu pas de nevoile familei tale, prin facilitare, vei putea sa descoperi cum se recunosc aceste nevoi si cum sunt interconectate si cum se integreaza cu nevoile copilului tau. O intreaga echipa va fi alaturi de tine in acest proces, si vei putea intelege clar ce este prioritar in acel moment pentru familia ta ca intreg. Vei pleca cu un IEP care constituie fundatia de lucru in Progamul RespiRO pentru un an de zile.

De ce lucram doar cu familia?

Suntem singura organizatie care lucreaza specializat pe nevoile copiilor supradotati implicand intreaga familie (parinti si copii). Focusul nostru nu este doar copilul, ci familia formata din parinti si copiii gifted. Experienta si expertiza acumulate in 10 ani ne-au facut sa remarcam in echipa ca putem reusi impreuna obiective importante pentru copilul supradotat doar atunci cand intreaga familie lucreaza asumat si constient.

Inscriere cu rezervare loc

 • 15 locuri.
 • Locurile se ocupa in ordinea inscrierii. 
 • Cele 15 locuri au data limita de inscriere joi, ora 16, 30.07.2020.
 • Primele inscrieri pana in 14 iulie beneficiaza de 10% reducere. Achitarea integrala pana in 14 iulie beneficiaza de 10% reducere suplimentara.

Cine poate veni in Gifted Family Camp?

In Camp este necesar sa soseasca: copilul gifted insotit de minim unul dintre parinti. Pot participa toti copiii supradotati dintr-o familie!

Pe parcursul camp-ului, nu vor fi prezenti alti frati/surori ai copilului sau alte rude ale acestuia.

Unde?

Zona Brasov. Detaliile sunt oferite celor inscrisi.

Cum lucram?

Suntem o organizatie specializata in metoda de invatare experentiala, ca mod de invatare extrem de accesibil in care familia, parintii si copiii sunt centrul procesului de invatare. Este un program unic in Romania care are ca scop principal dezvoltarea autonomiei copiilor supradotati si a parintilor lor, tinand cont de nevoile lor specifice printr-un Plan de Educatie Individualizat.

In programele noastre academice Bianuale (de 2 ani) sustinem ca abordare unica parintii sa lucreze alaturi de copil pe obiectivele sale din IEP si sa le inteleaga, cu spriinul primit de la coach si psihologul educational, iar copii sunt facilitati prin procese specifice care conduc la o dezvoltare emotionala si sociala, integrata cu cea cognitiva, lucru care ii ajuta sa creasca echilibrat, corporal si instinctual si integrat pe ambele emisfere, alaturi de alti copii ca ei.

Programul RespiRO reprezinta Programul Academic adaptat lucrului cu familiile copiilor supradotati care nu pot participa in Bucuresti in special datorita distantei. Programul RespiRO incepe doar cu parcurgerea integrala a Gifted Family Camp.

 • Gifted Family Camp inseamna sa iti creezi propria experienta alaturi de alti copii supradotati si parintii lor, conectandu-va la experienta voastra comuna si formand relatii noi.
 • Gifted Family Camp inseamna sa iti antrenezi simturile experiential, sa traiesti fenomenul constructiei de echipa.
 • Există sesiuni de pregătire in interior și în aer liber. Unele dintre exerciții sunt însoțite de muzică si jocuri cu obiective specifice.
 • Gifted Family Camp este un spațiu sigur în care poți experimenta și crește.
 • Facilitati pas cu pas, de facilitatori experimentati, veti putea simti ca familie puterea de a va conecta unii la altii si la propriile resurse și veti simti cum puteti crea rezultatele pe care le doriti pentru voi. Gifted Family Camp are un impact pozitiv asupra încrederii dvs. în sine si a copilului in el insusi. Veti experimenta trairi diverse, într-un context social și va va crește capacitatea de a face față situațiilor solicitante dezvoltand-va rezilienta.
 • Atunci când tehnicile si instrumentele din Programul Respiro, unde speram sa lucram impreuna, sunt utilizate în mod constant, veti putea simti ca sunteti siguri, flexibili si ca puteti lua decizii conforme cu valorile dumneavoastra. Veți putea alege cum să reacționați conștient la ceea ce vi se întâmplă și cum sa navigați printre schimbarile vietii, simtindu-va bine ca familie. 
 • Noi numim toate acestea ”lucrul pe menținerea starii de bine si folosirea integrata a creierului”. Aceste schimbari relationale, emotionale si relationale, pot fi în beneficiul dvs. ca familie si sunt concepute de o echipa multidisciplinara cu o experienta de 10 ani in lucrul cu copiii supradotati si cu parintii acestora.

Atentionare

 • Luand in calcul ca echipa si-a propus sa construiasca un camp in care sunt aplicate metode utilizate specific pentru a construi aderenta si rezilienta la si in grup, si cunoscand ca pot aparea situatii uneori dificile, generate de un camp dens ca structura si de lucru intensiv pe emotii si relatii, echipa noastra isi rezerva dreptul de a lucra doar cu familiile selectionate, si de a renunta oricand la colaborare, returnand sumele doar partial. Sumele care reprezinta cazarea si masa nu sunt returnate indiferent pentru ce motiv parasiti campul.
 • La finalul celor 4 zile (vineri-luni) de Gifted Family Camp, cei care parcurg constructia IEP ca baza de pornire, vor primi din partea echipei de facilitatori unda verde de inscriere in Programul Anual Respiro.

Cand are loc Gifted Family Camp?

 • 27-31 august
 • Sosire parinti si copii: joi 27 august, dupa ora 16.
 • Prima zi de lucru: vineri, 28 august.
 • Plecare: luni 31 august, dupa ora 13.

Cost Gifted Family Camp

 • 3850 lei pentru familie 2 persoane. Cuprinde: camp, cazare si masa 2 persoane (1 parinte si 1 copil; inclusiv cina 2 persoane joi 27 aug).
 • Inscrierile familiilor de 2 persoane cu achitarea completa pana in 13 iulie inclusiv beneficiaza de o reducere de 10%. Inscrierile pana in 13 iulie inclusiv beneficiaza de inca o reducere de 10%. Cost final familie: 3080 lei.
 • Sau 4250 lei pentru famile 3 persoane. Cuprinde: camp, cazare si masa 3 persoane (2 parinti si 1 copil; inclusiv cina 3 persoane joi 27 aug).
 • Inscrierile familiilor de 3 persoane cu achitarea completa pana in 13 iulie inclusiv beneficiaza de o reducere de 10%. Inscrierile pana in 13 iulie inclusiv beneficiaza de inca o reducere de 10%. Cost final familie: 3400 lei.
 • Sau 5950 lei pentru familie 4 persoane. Cuprinde: camp, cazare si masa 4 persoane (2 parinti si 2 copii; inclusiv cina 4 persoane joi 27 aug).
 • Inscrierile familiilor de 4 persoane cu achitarea completa pana in 13 iulie inclusiv beneficiaza de o reducere de 10%. Inscrierile pana in 13 iulie inclusiv beneficiaza de inca o reducere de 10%. Cost final familie: 4760 lei.

Cazarea

Se va realiza in familii (parinti + copil) de maxim 3 persoane per camera. In familiile cu 2 copii supradotati inscrisi, cazarea va fi de 4 persoane per camera large.

Cand lucram?

 • Zilele vineri-sambata- duminica-luni 28-29-30-31 august, 4 zile de lucru intensiv (teambuilding de supravietuire cu obiective specifice pe constructia echipei si bonding).
 • Ziua 1 Vineri: 5 h de lucru Gifted Family (parinti/parinte + copil) + 1 h de lucru Scoala Parintilor cu coach pe dezvoltarea copilului / psiholog educational / in paralel cu 1 h de lucru Gifted Program copii + facilitatori
 • Ziua 2 Sambata: 5 h de lucru Gifted Family (parinti/parinte + copil) + 1 h de lucru Scoala Parintilor cu coach pe dezvoltarea copilului / psiholog educational / in paralel cu 1 h de lucru Gifted Program copii + facilitatori
 • Ziua 3 Duminica: 3 h de lucru Gifted Family (parinti/parinte + copil) + 1 h de lucru Scoala Parintilor cu coach pe dezvoltarea copilului / psiholog educational / in paralel cu 1 h de lucru Gifted Program copii + facilitatori
 • Ziua 4 Luni: 1 h de lucru Gifted Family (parinti/parinte + copil) + interviu de angajament Program RespiRO.

Final de Camp

La final de camp, luni 31 august, intreaga familie va purta cu echipa de facilitatori ai Centrului o discutie de coaching/ghidaj pe “aderenta si atingerea obiectivelor” in care veti intra in contact cu obiectivele de familie identificate impreuna pentru Plan de Educatie Individualizat emergent din experienta practica traita in cele 4 zile de lucru impreuna. Pentru continuarea colaborarii este necesar sa va asumati responsabilitatea lucrului pe aceste obiective alaturi de echipa noastra.

Doar cei care trec prin acest proces final de angajament, se pot inscrie in Programul anual RespiRO.