Follow si Like:
RSS
Follow by Email
Twitter
Visit Us

Sursa: stirile_protv_logo

4% dintre copiii Romaniei se nasc supradotati. Ultimele studii arata ca jumatate dintre ei vor esua in viata. Motivul: societatea si scoala n-au stiut sa le potenteze marele dar de a se fi nascut inteligenti.


Andrei este un baiat care a teminat la patru ani clasa I, iar bacalaureatul il va da la varsta la care altii incep liceul. Briliant la matematica, baiatul inca se mai intreba daca inteligenta este un dar sau o povara.

La inceput, parintii observa nevoia copilului de cunoastere. Incantati, le cultiva copiilor supradotati setea de cunoastere, insa pe masura ce anii trec, apare panica de a nu creste in casa un ciudat. Teama se amplifica si pe masura ce copilul, crescand, isi arata din ce mai mult personalitatea si mai ales nemultumirea de a nu se face inteles de cei din jur.

La numai doi ani, Andrei stia deja alfabetul. Inainte de a implini patru ani stia sa socoteasca si sa faca inmultiri si impartiri. In fata geniului lui, educatoarele i-au sfatuit pe parinti sa-l duca la scoala. La patru ani, micutul a fost primit in clasa I fara sa fie insa inscris cu acte. La sfarsitul anului devenea absolvent, dupa ce o comisie a ministerului invatamantului l-a evaluat si a dat o dispensa speciala pentru el. Anii au trecut si azi il gasim pe Andrei elev de liceu la numai 12 ani. Invata la Vasile Alecsandri, in Galati, cea mai buna scoala din judet.

Face calculele mintal. De altfel, termina exercitiile inaintea tuturor si observa imediat greselile colegilor mai mari cu trei ani decat el. E pasionat de matematica, materia care ii aduce cele mai multe satisfactii. Ar vrea sa studieze mai mult, insa scoala romaneasca n-are pentru copii ca el programe diferentiate. Exista o lege creata special pentru ei, insa ca orice lucru bun, nu se respecta. Potrivit ei, supradotatii, ar trebui sa aiba programe speciale si sa invete in centre dedicate lor.

Majoritatea tarilor cultiva geniul acestor copii. In Serbia, de exemplu, exista un centru din 1982 in care se investeste anual un milion de dolari si este considerat profitabil pentru genereaza progres econimic.

La noi, sunt lasati de izbeliste, iar parintii ii ajuta asa cum se princep ei mai bine. Fara specialisti insa, ei risca sa se izoleze si sa devina neintelesi. Daca in societate se simte ciudat, acasa devine parca alt copil. Vorbaret, primitor, in elementul lui. Ii place chiar sa glumeasca pe seama inteligentei lui. Nici in curtea blocului n-a iesit niciodata la joaca. Andrei stie ca e special. Si mai stie ca la matematica e maestru.

Andrei va fi unul din cei multi pe care Romania ii exporta tarilor din Occident, mult mai interesate sa le valorifice inteligenta. Din liceul lui, 80% dintre absolventii aplica pentru o universitate din strainantate si jumatate sunt admisi. Numarul celor care se intorc e infim. Cum e sa fie prea simplu totul pentru el? Complicat ar raspunde Andrei, care acum nu-si doreste decat sa fie un copil normal.

Cateodata imi doresc sa nu fi fost asa, nu mi-a placut sa fiu in centrul atentiei sa fii special, ma gandesc ca in alte conditii as fi luat alte decizii“, a marturisit Andrei Puiu.

Andrei a ajuns la varsta la care realizeaza ca talentul lui se poate transforma usor in handicap si ca majoritatea copiilor supradotati fac eforturi sa si-l nege. Pana acum n-a fost testat de nici un specialist, iar parintii nu stiu care este coeficientul lui de inteligenta. Sunt constienti, insa, ca Andrei are nevoie de ajutor pentru a-si dezvolta si inteligenta emotionala.

Statisticile spun ca in Romania, 4% dintre copii se nasc super inteligenti, insa jumatate dintre ei nu vor avea succes social sau profesional. Pentru ca nu le-a cultivat nimeni talentul, pentru ca la scoala au fost marginalizati, pentru ca la noi se simt stigmatizati.
Sursa: Pro TV


Sal Sol