Nescoala inseamna comunitate, mentori si invatare prin proiect
Follow si Like:
RSS
Follow by Email
Twitter
Visit Us

Nescoala = Comunitate unde invat printre prieteni ca mine despre lucruri care ma intereseaza prin joc si descoperire+
Comunitate parentala cu parinti care vorbesc aceeasi limba si au nevoi asemanatoare + Excursii Big Picture cu Mentori + Invatare prin Proiect.
Nescoala inseamna Invatare Naturala si Sanatate emotionala

Hai sa-ti spunem cum te-ar ajuta:
10+ motive pentru ca al tau copil supradotat sa invete mai bine, sa se “echipeze” mai bine pentru viata, unschooled

1. Copilul gifted este atipic, are nevoie sa invete diferentiat
Intr-o clasa obisnuita, copilul gifted se plictiseste. Daca se numara printre cei curajosi, anunta ca a terminat, sau ca stie despre ce invata, cere material suplimentar, sau mai greu. Daca nu primeste material diferentiat, ceea ce in 1 din 4 situatii se intampla in Finlanda si in 8 din 10 situatii se intampla in SUA, atunci are mai multe variante de reactie. Incepe sa se miste necontrolat, cerand atentie, facand pe bufonul, face taraboi, incepe lupte de putere cu educatorul din fata lui. Orice, doar doar, cineva va intelege prin ce trece el. Si va face ceva pentru el.

Daca lucreaza si acasa (pe proiect), copilul gifted poate invata sa lucreze in ritm propriu. Sa negocieze materialele, sa invete ceea ce il intereseaza, si sa aprofundeze mai mult acele subiecte pentru care are tragere de inima.

2. Mai putine probleme emotionale
Din nevoi neimplinite nu se poate naste o personalitate armonioasa, un om implinit.
Lucrand intr-un cadru care-i da voie sa negocieze regulile, sa invete despre punctele lui tari si cele slabe (foarte important), sa se pozitioneze asumat pe un cadru negociat de invatare (nu inveti decat pentru tine, nu pentru nota, test, sau palmares de scoala), sa influenteze ceea ce invata si cu cine invata, starea lui de bine se imbunatateste. De la plictiseala, rejectia informatiei si a cadrului, la tristete, insingurare, depresie, copilul poate ajunge sa se simta bine in pielea lui.

3. Asumarea rezultatelor invatarii
Copilul gifted poate intelege ca nu invata pentru cineva altcineva decat el insusi.
Aceasta este invatarea naturala.

4. Copilul poate sa dea teste suplimentare daca vrea sa-si verifice nivelul de cunostinte
Da, oricand Testele Cambridge sunt accesibile oricui vrea sa le dea. Cat timp rezultatele la astfel de teste satisfac cerintele unei universitati, aceasta nu are cum sa-ti refuze o eventuala cerere de inscriere. De altfel, in universitatile din SUA e un curent extrem de puternic de selectare a celor scoliti acasa, deoarece sunt mult mai creativi, relaxati, puternici si autentici.

5. Isi fac prieteni ca ei
Cum sa nu-ti faci prieteni cand lucrezi cot la cot pe un proiect de improvizatie, sau sa faci o revista a copiilor gifted? Atunci cand impartasesti interese, si evenimente de viata, situatii de ras sau de plans, poti doar sa iti faci prieteni. Copiii gifted care au petrecut si cateva ore in contextele create de noi au povestit ca primul lucru pe care si-l doresc este sa ii reintalnesca pe X sau Y pe care l-a cunoscut la evenimentul Z. Stim ce vorbim, copiii gifted isi dau seama cand se intalnesc cu altii ca ei, isi doresc acest lucru, si il tin aproape de sufletul lor.

6. Au mai mult timp pentru bucuriile lor si activitatile care ii implinesc
Atunci cand lucrezi intr-un ritm propriu, poti sa accelerezi si sa depasesti nivelul de cunostinte mult peste norma. Daca ti-ai atins acest nivel propriu, si mediul nu iti pune presiune pe performanta, esti mai liber acum sa iti asumi acele activitati care te ajuta sa cresti si sa experiementezi cu trusa de scule, gatitul, bricolajul, croitoritul, pictura, calatoriile, dresajul canin sau orice altceva. Poti da si un test cambridge din cand in cand daca chiar simti ca ai nevoie sa fii demonstrativ si sa fii sigur ca esti pe drumul bun… :0)

7. Cunosti persoane pe care altfel nu le-ai intalni
Mentorii, bucuria de a intalni oameni deschisi care se simt confortabil cu cine sunt in pielea lor, care au fost candva niste nonconformisti. Si acum nonconformisti in primul rand pentru ca au acceptat provocarea de a se intalni cu copii. Cate lucruri frumoase se pot intampla dupa o intalnire cu un mentor? O multime. In primul rand nu te mai simti un ciudat – pentru ca altii au fost pe drumul acesta si l-au parcurs si l-au depasit. Prin puterea exemplului acest lucru se normeaza si in mintea ta. Apoi afli cum arata “succesul”, mediul de lucru, provocarile si neajunsurile din orice domeniu, de la prima mana. Nu prin intermediari. Apoi te lasi inspirat, apoi cine stie? Ucenicesti cand vine vremea cu mentorul ales. Nu-i rau, nu?

8. Parintii se imprietenesc cu alti parinti, ies la iarba verde impreuna
E involuntar. Cand ai cativa colegi, parintii reusesc sa vorbeasca intre ei, sa se intalneasca si sa-si construiasca o mica retea de sprijin. Conteaza enorm atunci cand parintii se implica si fac pe rand activitati cu copiii lor. Este sansa unei excursii impreuna, a unei lecturi sau al unui schimb de idei. Este sansa accesului la un alt creier de adult, care este extrem de interesat ca acest copii sa-si puna aripile si sa aiba avant in viata. Practic, cresc frumos pentru ca cineva crede in ei si le spune asta si ii sustine consecvent pentru autonomie.

9. Te ajuta sa privesti viata cu alti ochi
Sa intelegi ca esti pe picioarele tale ca fiinta cu gandire, simtire si posibilitate de expresie de la o varsta frageda este sinonim cu a iesi din structura de victima a sistemului.
Cresti cu convingerea ca poti sa cresti si sa iti faci singur loc spre viata pe care ti-o doresti.

10. Sambata si Duminica poti petrece timp de calitate
Odata stresul saptamanii micsorat in viata copilului, viata de familie se imbunatateste vizibil. Cunoastem multi parinti care fac unschooling sau homeschooling cu copiii lor. Au o altfel de viata pur si simplu. Isi pot permite sa vada viata ca fiind ceva care le apartine, pentru ca nu se mai simt centrifugati, si impinsi inainte de o societate fara noima. Au viata lor, regulile lor, sunt adulti care-si asuma sa traiasca liberi si cu sens. Valori pe care le dau mai departe si copiilor lor, asumat.

Formuleaza-ti intentia in scris

Aici ai linkul unde iti poti formula intentia pentru nescoala. Te contactam si vei afla detalii. Fa-ti curajul de a iti asuma sa fi altfel si de a face lucrurile diferit decat pana acum.

“Un vapor este in siguranta in port, dar nu pentru asta au fost facute vapoarele”.

Pe curand,
Echipa


Sal Sol