Follow si Like:
RSS
Follow by Email
Twitter
Visit Us

COMUNICAT DE PRESA
București, 20.01.2015
Centrul Gifted Education (
www.giftededu.ro)

 

 

In memoriam

Justin Capră – o viață dedicată științei și educării tinerilor supradotați din România

 

Justin Capră, unul dintre cei mai prolifici inventatori români și ambasador al copiilor supradotați, a murit luni, 19 ianuarie, la vârsta de 82 de ani, lăsând în urmă o impresionantă moștenire științifică, dar și un veritabil reper moral pentru cei cărora le-a fost mentor.

Rucsacul zburător folosit acum de americani în călătoriile spațiale, Casa Soleta, 72 de prototipuri de autoturisme cu consum infim (2 litri de benzină pentru un drum între București și Iasi, cu viteza medie de 70km/h), 7 aparate de zbor neconvenționale, 15 motoare neconvenționale – sunt cele mai importante invenții pe care Justin Capră le-a lăsat umanității. Mai puțin cunoscut este însă faptul că omul de știință a susținut și a educat tinerii supradotați din România prin Fundația pentru Inventică și Tehnologii Sustenabile, pe care a creat-o special pentru aceștia la Filipeștii de Pădure, într-un cadru natural inspirator.
Copiii de la Centrul Gifted Education din București au avut ocazia unică de a-l întâlni în cadrul programului educațional “Dialoguri cu mentori” (14 martie 2012). Alături de noțiuni științifice și culturale, inventatorul le-a transmis celor mici pe un ton părintesc, cu o modestie ieșită din comun, dar și cu umor savuros, învățăminte morale din propria experiență de viață:

 

„Voi sunteți viitorul acestei țări!”

„Voi, ca să puteti trăi și ca să fiți „bolte”, trebuie să vă iubiți, să vă ajutați, să vă tolerați…”

„Am avut aproape 50 de încercări nereușite. Și de aceea vă spun vouă că este important, dacă vă apucați de o treabă, să o duceți până la capăt, să nu vă opriți la mijloc și să aveți această încredere în voi, pentru că voi realizați proporțional cu voința și cu pătratul credinței.”

„Să știți că România se împarte în două: România magică și România tragică. Voi trebuie să faceți parte din România magică.”

„Să nu vă închipuiți că suntem noi (românii – n.r.) mai grozavi decât alții, dar avem obligația morală să ne respectăm părinții, locul nașterii și obiceiurile.”

„Eu nu mă consider inventator. Inventator nu e decât Dumnezeu.”

„Un bărbat nu are voie să se lamenteze; trebuie sa fie un stâlp al casei. Un bărbat caută soluții, nu scuze!”

„Să vă bucurați că e rău, pentru că răul precede binele.”

„Erudiția nu face doi bani dacă nu o poți transmite semenilor tăi.”

„E bine să știți că am avut niște posibilități, noi, românii, și trebuie să le duceți mai departe!”

 

Justin Capră în dialog cu copiii supradotați de la Centrul Gifted Education (București, 14 martie 2012):

 

 

 

 

 

 

Centrul Gifted Education aduce un omagiu marelui inventator, om și patriot român – Justin Capră.

 

 

Gabriela Alba
Coordonator PR
gabriela {} giftededu.ro

 

 

 


Sal Sol