Hai sa vorbim despre bani
Follow si Like:
RSS
Follow by Email
Twitter
Visit Us

Copilul tau iti cere bani?

De-a lungul anilor am discutat cu sute de parinti de copii supradotati.

Inclusiv subiectul banilor.

Copilul supradotat are niste nevoi uriase de dezvoltare, implicit, de educatie, consiliere, consiliere parentala si servicii care toate, costa si vor costa bani.

Sunt parinti care au avut curaj sa ne spuna ca au nevoi financiare. Fapt pentru care am creat o politica financiara de inscriere.

Asociatia noastra a acordat in 8 ani peste 279.000 EUR ca burse. Am facut asta pe un fond social si mental (am numi-o o criza de atitudine) in care la nivelul unei economii intregi, o suma anuala de 300 milioane de euro sta pe loc. Da, repetam, o suma anuala de 300 milioane de euro. De ce? In calitate de cetateni, am fi putut sa o cerem pentru a fi reinvestita in societate, in servicii pentru copii, batrani, mediu, calitatea vietii, etc.

Aceasta este rolul corporatiilor, al firmelor mari si mici, sa reinvesteasca inapoi mediul social si natural de unde isi extrag resursele; evident, aceste sume se deduc, potrivit legii, din impozitul pe profit – nu e o iluzie, nu. Firmele nu cheltuiesc nimic de fapt.

Evident, au fost si destui parinti care nu au putut afirma ca au nevoi financiare.

Insa foarte multi nu au inteles nivelul de implicare sociala pe care este necesar sa-l invatam toti prin gestiunea banilor, prin felul cum investim in educatie, inclusiv educatie financiara. Este si va fi un subiect sensibil.

Copilul supradotat pune o presiune uriasa asupra finantelor parintesti, si este ideal sa invatam impreuna, parinti si copii, despre bani. Intrebari precum: Ce si cand le spunem copiilor despre bani? Cum ii pregatim sa devina adulti responsabili financiar? Cum sa ne resetam chiar noi, ca adulti, relatia cu banii?, sunt intrebari extrem de pertinente, si sunt relevante, chiar si pentru oameni cu studii superioare.

Ca sa dam o singura statistica, Romania este pe ultimul loc la alfabetizare financiara din Europa – doar 22% dintre noi avem un minim bagaj de cunostinte financiare.  Ascultand un reprezentant de pe piata financiara, am aflat ca majoritatea romanilor doar economisesc, nu investesc (ex: vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Cornel Coca Constantinescu, a declarat in 2017: „Apetenţa românilor este pentru economisire şi nu pentru investit, iar aceasta din cauza nivelului scăzut de educaţie financiară şi a temerii faţă de risc.”)

Consideram extrem de oportuna educatia financiara a parintilor si copiilor.

Noi stim legislatia. In calitate de  organizatie nonprofit stim ca sume considerabile stau in economie neutilizate in mediul social, si noi insine nu stim sa investim financiar. Un american de rand investeste la bursa, in mine de litiu, de argint si aur, cumpara bitcoinuri si alte nazbatii, investeste in firme mici si mari.

Din cadranul banilor al lui Robert Kiyosaki (cine a auzit de venituri pasive si active? si de „Tata bogat, tata sarac”?) am inteles ca daca nu putem considera perspectiva activa in relatia cu banii, vom munci in pozitia de angajat volatil pana la adanci batraneti, riscand sa pierdem si acest lucru, intr-o economie extrem de turbulenta (acum si in viitor).

O echipa foarte tanara si motivata vine pe 19 mai 2018 sa te sustina sa pui bazele educatiei financiare. Te invitam asadar sa participi. Gáspár György, Oana Moraru si Adrian Asoltanie vor fi speakeri la evenimentul de educatie financiara pentru parinti – Liber la educatie sau educatie la liber?

Noi vom fi prezenti, si speram ca impreuna sa facem rost de bani! 🙂

Copiii supradotati au nevoie de o educatie diferentiata de calitate, si aceasta costa, evident, bani!

 Ah, PS.

Daca nu faci rost de o metoda sa faci bani in timp ce dormi, vei munci pana mori (Warren Buffet)

PPS. Inscrierea la eveniment se face aici. Ne vedem acolo! Atentie. Pretul intreg al biletului este de 100 lei. 20% din valoarea incasarilor din bilete se redirectioneaza catre partenerul caritabil al evenimentului, United Way Romania – organizatie care desfasoara programe de integrare sociala si profesionala pentru tineri si adulti din medii defavorizate.

Sal Sol