Ce rol au intrebarile de autoreflectie?
Follow si Like:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
https://giftededu.ro/ce-rol-au-intrebarile-de-autoreflectie/
Twitter
Visit Us

Ce rol au intrebarile de autoreflectie?

Unul dintre cele mai mari atuuri ca achizitie pentru creierul inalt cognitiv – supradotat este si va fi tot timpul, capacitatea de a-si pune intrebari, mai ales intrebari care dezvolta gandirea de ordin superior sau care dezvolta metacognitia.

Intrebarile care dezvolta gandirea de ordin superior se bazeaza pe piramida lui Bloom. Cele mai capabile sa dezvolte gandirea de ordin superior sunt intrebari de tipul creativ, care implica imaginatia: Ce ar fi daca..? Cum ar fi daca…? Sau: De ce ar fi…? Matricea intrebarilor bazata pe piramida lui Bloom o poti gasi aici.

Metacognitia inseamna sa ne gandim la ceea ce intelegem.  Metacognitia poate fi vazuta ca un comportament rezultat al functiei executive a neocortexului. Functia executiva este extrem de importanta printre functiile superioare ale neocortexului si acopera o varietate de procese cognitive necesare pentru atingerea unui obiectiv printre care: memoria de lucru, controlul inhibitor, controlul si modificarea atenției (vezi Adele Diamond, cercetatoare Harvard pe neuroplasticitate in educatie).

De exemplu, o cale absolut normala este ca la finalul oricarei activitati, copiii sa invete sa se puna in postura de reflectie – „mindsight(dr Dan Siegel): sa inteleg cum m-am simtit, ca un observator, si ce procese au avut loc cu mine si prin mine cat timp am facut activitatea.

De exemplu, la Centrul Gifted Education, intrebarile pe care le primesc copiii la fiecare final de activitate: La ce te ajuta acest joc? Cum l-ai rezolvat de data asta? Ce a fost diferit? Cum ai putea sa-l folosesti in viata ta de data asta? inseamna tot atatea sanse de a invata sa ne dezvoltam autoreflectia in relatie cu viata! Nu este suficient doar sa ai informatia, ci sa iti dezvolti imaginatia in legatura cu felul cum ai putea-o folosi in relatie cu realitatea de zi cu zi.

Copiii pot fi invitati sa puna si ei intrebari. Adultii doar faciliteaza procesul, nu sunt singurii autori, ci fiecare participant este co-autor al intalnirii.
Si astfel, nu mai avem o invatare mecanica lipsita de practicabilitate ci una extrem de practica legata de invatare globala, integrata, a creierului.

Puterea unei singure intrebari

Einstein povesteste in „Nota autobiografica” cum a aparut pe neasteptate, visand cu ochii deschisi samanta din care s-a conturat teoria relativitatii, pe la varsta de 16 ani.
Aceasta a fost o intrebare, care l-a preocupat timp de 10 ani. Care parea binenteles o intrebare nebuna si fara sens. Intrebarea – din care s-au nascut tot mai multe – a fost:
„Cum ar fi sa alergi paralel cu o raza de lumina, cu viteza luminii?”
Mai multe despre rolul acestei intrebari in il gasiti in cartea „Factorul Einstein” (Ed Amaltea).

Tehnica Formularii intrebarilor

Cercetatorii de la Harvard Rothstein si Santana au descoperit beneficiile formularii de intrebari chiar de catre copii. O singura schimbare duce la rezultate uimitoare. Si este extrem de valoroasa pentru viitorul lor ca adulti.
Copiii care pun ei intrebarile („Question Formulation Technique„), devin proprietarii intrebarilor, si tot ei, vor cauta raspunsurile. Curiozitatea este un combustibil puternic pentru invatare și cu ajutorul instrumentelor potrivite, elevii vor crește. Am văzut-o in fiecare activitate. Binenteles, pentru a stimula intrebarile, este nevoie de un mediu bogat si liber in intrebari. Nu raspunsul conteaza, ci sa stai in intrebare. Poate chiar si 10 ani, sau 50. Uneori asta face diferenta.

Vestita Metoda SOLE

Aceeasi metoda, insa cercetata de Sugata Mitra s-a dovedit extrem de benefica si demonstreaza ca la copii curiozitatea este combustibulul pentru capacitatea de a descoperi lucruri si de a invata fara ajutorul adultilor (vezi metoda SOLE- Self Organized Learning Environment- utilizata si de asociatia noastra in premiera in Romania).

Tu ce intrebari pui cand vine copilul tau de la scoala? 

Add Comment

300-135 400-051 101 adm-201 1z0-808 CCA-500 1v0-621 mb2-707 70-980 70-483 2v0-621 nse4 1z0-434 9l0-012 101-400 300-085 og0-093 1z0-061 70-488 1z0-062 mb5-705 102-400 PEGACPBA71V1 70-463 mb2-704 PR000041 IIA-CIA-PART1 700-037 PEGACSA71V1 1z0-144 2v0-621d 1z0-051 070-461 a00-211 jn0-102 1z0-804 640-875 API-580 3002 400-151 98-365 712-50 9l0-066 ns0-506 156-215.77 70-466 lx0-104 9a0-385 642-980 og0-091 74-678 700-260 70-494 c_tfin52_66 lx0-103 m70-101 pmi-001 DEV-401 1z0-067 1K0-001 220-801 TB0-123 700-038 IIA-CIA-PART2 cwna-106 070-487 hp0-y50 070-483 mb2-708 C2010-595 1z0-883 c_tadm51_731 pk0-003 700-039 jn0-633 98-364 300-080 74-343 1z0-133 70-465 c_tscm62_66 PRINCE2-PRACTITIONER mb6-704 1v0-605 API-571 500-007 and-401 c_taw12_731 AX0-100 070-463 70-981 1z0-052 070-488 c_hanatec_10 010-111 mb6-700 700-270 600-455 600-460 1z0-533

Vendor: Cisco Exam Code: 210-451 Exam Name: Understanding Cisco Cloud Fundamentals Version: DemoDEMO

QUESTION 1 Which option is one essential 210-250 dumps characteristic of Cloud computing? A. It must use virtualization. B. It must provide load balancing services. C. It must provide on-demand self service. D. It must run on open source software. Correct Answer: C

QUESTION 2 Which Cloud service model is appropriate 210-255 dumps for a physical data center move to the Cloud? A. Infrastructure as a Service B. Platform as a Service C. Compute as a Service D. Software as a Service Correct Answer: A

QUESTION 3 What is an invalid Cloud deployment model? A. distributed B. private C. community D. hybrid Correct Answer: A

QUESTION 4 Which two options are benefits of the Cisco 200-150 dumps InterCloud Solution? (Choose two.) A. enforces standardization on a single hypervisor product B. provides self service for hybrid resources C. management of heterogeneous SAN solutions D. secure connectivity between public and private Clouds Correct Answer: BD

QUESTION 5 Which option contains server hardware identifiers, firmware, state, configuration, and connectivity characteristics? A. pools B. policies C. service profiles D. resource groups Correct Answer: C

QUESTION 6 Which two technologies support 200-155 pdf running Linux and Windows virtual machines? (Choose two.) A. KVMB. LXD C. Docker D. Microsoft Hyper-V Correct Answer: AD

QUESTION 7 Which of the following best describes the order of operations of FCoE Initialization Protocol? A. VLAN Discovery, FCF Discovery, FLOG I/F Discovery, FC Command B. VLAN Discovery, FCF Discovery, PLOGI Discovery, FLOG I/F Discovery C. FCF Discovery, PLOGI Discovery, FLOG I/F Discovery D. VLAN Discovery, FCF Discovery, FLOG I/F Discovery Correct Answer: D

QUESTION 8 Which option is an open and extensible southbound 300-160 dumps protocol that supplies policy directly to data center networks? A. OpFlex B. vPath C. VM-FEX D. OpenDaylight Correct Answer: A

QUESTION 9 Which two descriptions of VXLAN are true? (Choose two.) A. The VXLAN Identifier space is 24 bits. B. VXLAN uses the Internet Protocol as the transport medium. C. VXLAN adds 24 bytes of overhead to each packet. D. VXLAN is primarily designed for small environments. Correct Answer: AB

QUESTION 10 Which of the following is a feature that improves 300-165 dumps the performance of software applications that run on the Cisco UCS servers in a data center by bypassing the kernel when sending and receiving networking packets? A. A, vPath B. VM-FEX C. usNIC D. VMware PassThrough Correct Answer: C

QUESTION 11 What are two characteristics of a LUN? (Choose two.) A. A LUN must be fully comprised of one physical disk B. A LUN handles file system creation C. A LUN can be comprised of multiple physical disks D. A LUN is a unique identifierCorrect Answer: CD QUESTION 12 Refer to the command line display 300-170 dumps below: vsan database vsan 1000 name FCoE vlan 1000 fcoe vlan 1000 int e1/1 switchport mode trunk switchport trunk allowed vlan 1000 no shut int vfc10 bind interface e1/1 switchport trunk allowed vsan 1000 no shut On which line does the error occur that prevents FCoE from 300-175 dumps operating correctly in a Cisco Nexus switch? A. fcoe vlan 1000 B. switchport trunk allowed vsan 1000 C. int vfc10 D. bind interface e1/1 Correct Answer: A