Centru de Inovatie Didactica pentru copiii cu abilitati inalte
Follow si Like:
RSS
Follow by Email
Twitter
Visit Us

Bucuresti- Primul Centru de Inovatie Didactica dedicat dezvoltarii educatiei de inalta performanta. 1300 de copii testati in Proiect Pilot de Testare intre 2010-2011 in faza preliminara – screening

Scoala de Excelenta

Incepand cu 2010 s-a lansat cel mai amplu proiect de sustinere a copiilor supradotati. primul Program Pilot de Inovaţie Didactică, sector 6, Bucuresti, proiect dezvoltat in parteneriat cu Inspectorat Scolar Sector 6, a implicat 23 de scoli si peste 1300 de copii in perioada 2010-2012.

In cadrul acestui proiect s-a deschis Scoala de Excelenta pentru peste 40 de copii cu abilitati inalte ca urmare a selectiei realizate in cadrul Proiectului Pilot de Testare a Inteligentei copiilor la nivel international. Rezultatele testarii in 2010 cu 835 de copii au aratat ca peste 40% dintre ei, 338 de copii, au fost identificati cu intelect superior. Rezultatele au fost publicate online, fiind primul proiect de o asemenea anvergura in Romania si a condus la selectionarea a 60 de copii, 42 dintre ei fiind selectionati la prima Scoala de Excelenta dedicata copiilor cu abilitati inalte: click pentru lista.

O concluzie deosebita a proiectului este ca in total, 63% dintre cei 835 copii participanti la testarea internationala, au obtinut scoruri ce ii situeaza in primii 5% – 10 % dintre copii de aceeasi varsta, ceea ce indica un intelect de nivel superior sau capacitati intelectuale peste medie. Acest procent este extrem de important, semnalizand inca o data in plus, nevoia educatiei diferentiate si a unor politici educationale care sa sustina valorificarea potentialului inalt al acestor copii, conform Legii 17/2007 pentru educatia copiilor si tinerilor cu potential inalt si a tuturor recomandarilor internationale (ex: Recomandarea 1248/ 1994 a Parlamentului European, etc).
In perioada 15 mai- 15 iunie 2010, asociatia a lansat cel mai amplu Proiect de testare a inteligentei copiilor de pana la acea data in tara- fiind implicati peste 1000 de copii selectionati pe baza criteriilor furnizate de asociatie si a recomandarilor facute de invatatori si profesori din 21 de scoli din sector 6. Proiectul de descoperire a inteligentelor multiple ale copiilor se desfasoara in mai multe etape. Etapei de screening i-a urmat o faza complexa de evaluari ce include interviuri si testari psihologice utilizate pe plan mondial, validate pe populatia Romaniei si avizate de Colegiul Psihologilor. Toti parintii inclusi in programul de testare au fost informati cu privire la principiile de descoperire a inteligentelor multiple ale copiilor si de dezvoltare a abilitatilor lor naturale. In urma etapelor de selectie, peste 30 de copii anual pot urma un program de dezvoltare a abilitatilor la Centrul Gifted Education.

Dupa modelul bunelor practici oferite prin expertiza de specialitate de Centrul Gifted Education, organizatia non-profit care sustine implicit legea pe care a sprijinit-o in parlament: Legea 17/2007 pentru educatia copiilor si tinerilor cu potential inalt, impreuna cu Inspectoratul Scolar Sector 6 Bucuresti, au fost demarate o serie de programe specializate, la care au luat parte ca grupuri tinta elevi, profesori si parinti.

Un centru care dezvolta multi-inteligentele
Proiectul este unic in Romania si axat pe „gifted education” – o educatie diferentiata, individualizata, de dezvoltare a potentialului natural al copiilor, a aptitudinilor si abilitatilor naturale cu o curricula internationala, antrenand personal foarte talentat intr-un mediu educational de inalta calitate, bazat pe adaptarea stilurilor de predare si curricula la nevoile si personalitatea copilului. Mijloace cheie sunt: curricula imbogatita, mentorat, tutoring, accelerare («enrichment», «mentoring», «tutoring», «acceleration»). Centrul dezvolta in prezenta un Program Academic pentru maxim 45 de copii selectionati anual, si deruleaza o activitate permanenta de testari complexe la cerere pentru descoperirea inteligentelor multiple, a abilitatilor inalte. In prima etapa in 2010, in lunile mai – iunie a avut loc testarea pilot Raven Standard Plus a unui numar de aproximativ 1000 de elevi, cu varste intre 9-12 ani.

Si parintii beneficiaza de program!
Acest proiect include atat cadrele didactice cat si parintii. 100 cadre didactice au fost informate cu privire la principiile educatiei de excelenta, au urmat cursuri de formare specifice si au initiat activitati de colaborare cu Centrul Gifted Education. Anual 60 de parinti ai copiilor implicati direct in program beneficiaza de cursuri specifice si peste 100 de parinti au primit materiale de informare cu privire la nevoile copiilor supradotati, si la principiile de descoperire si dezvoltare a copiilor cu abilitati inalte. Pana pe 25 mai in fiecare an, Centrul Gifted Euducation pentru copii supradotati lanseaza angajatilor sa contribuie la dezvoltarea acestuia pe termen lung punand o caramida prin 2 %: http://giftededu.ro/implica-te/2-la-suta-1caramida

Proiect Pilot Testare (2010-2014): Coordonator Voluntari Psihologi: Psihopedagog Constantin Grama
Coordonator stiintific afiliat Centrul Gifted Education: Cristina Oarga, Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, MA International Study Program, Psychology of Excellence in Business and Education, Ludwig-Maximilians-Universität München
Parteneri: Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Catedra de Psihologie Clinica si Psihoterapie, Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei Cognitrom; Universitatea Bucuresti, Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei; Simon Fraser University, Faculty of Education; Neag School of Education, University of Connecticut

Contact relatii cu presa:

Monica Gheorghiu
Project Manager
0735-759539

Fotografii din proiectul in derulare:

















Sal Sol