Ce fac dupa 14+ ani? Unde poate copilul meu supradotat sa-si cunoasca punctele tari si punctele de imbunatatit?
Follow si Like:
RSS
Follow by Email
Twitter
Visit Us

Ce fac dupa 14 ani? Unde poate copilul meu supradotat sa-si cunoasca punctele tari si punctele de imbunatatit?

Suntem experti in gifted education, in educatia diferentiata a copiilor si tinerilor supradotati. Cel putin dupa 14 ani ni se potriveste sa spunem asta.

Echipa noastra are o vasta experienta de formari si coaching, in tara si strainatate. Stim sa alegem ce e mai bun pentru noi, si putem recomanda si altora.
Cand e vorba de tineri, parintii doresc sa stie ce urmeaza dupa varsta de 14-15 ani. Cum imi pot ajuta copilul? Sunt multe formari, testari si coaching de alegere de cariera pe care am vrea sa le cunosti pentru tanarul supradotat. Unele testate chiar de noi, altele de voi, parintii (carora va multumim). Punctul de plecare am dori sa fie acest articol, pentru a avea un context mai larg, noi ti-l recomandam. Speram sa dea curaj, curaj de viata si experimentare bogata.

 

Cu ce am dori sa ramai din acest articol (despre scoli deschizatoare de minte si suflet)

  • Exista scoli de training permanente cum este Olde Vechte cu o vasta experienta de lucru cu tinerii, de peste 40 de ani, cu 40.000 de absolventi (cursuri de 4-5 zile) cu o intensa capacitate de a ii scoate din modulul “victima” si de a ii trezi la propria creatie, sau drum in viata, oricum i-ai spune. Toate modulele lor sunt despre asumarea propriei dezvoltari. Eventwise este modulul cel mai cautat, de supravietuire prin gandire si actiune practica, unde cel mai adesea sunt nu mai putin de 40-50 de participanti (imagineaza-ti cum e sa lucrezi cu atatia colegi deodata, avand alaturi alti 30 de asistenti, coach-i (care sunt de fapt fosti absolventi care vin sa ajute experienta urmatorilor. Incredibil, nu?). Aici ai un articol scris de colega noastra care s-a intors recent de la un co-training la Olde Vechte. Majoritatea din echipa noastra au fost, si de curand am aflat ca au inceput sa mearga si parintii inscrisi in program. Ne bucura mult!
  • Exista scoli precum Scoala de Animatie de la VIA University College care ii invata pe tineri sa devina animatori, dar si sa-i implice in invatare si pe altii, copii sau tineri, prin acest minunat tool care atrage si dezvolta toate abilitatile simultan – animation as a learning tool. Daca vrei sa afli mai multe, afla ca o poti contacta (e foarte prietenoasa si in acelasi timp, directa) si ca si noi am lucrat cu Hanne Pedersen, Head of Department.  O profesoara cu o vasta experienta. Noi am ramas prieteni si suntem si acum in legatura. Credem ca a fost una dintre cele mai utile experiente si de o performanta pe care o recomandam tuturor, mai mici sau mai mari. Este tipul de curs care iti deschide o infinitate de perspective, pe ideea “hands-on” ca viata e doar un scenariu. Si te poti apuca sa arati si altora cum sa se initieze in animatie pe calculator – o foarte importanta abilitate de a intelege ce capacitate ai la indemana de a crea scenarii, personaje, roluri, invatand de fapt o multime de alte abilitati pe langa.
  • Exista o tabara de traditie in Romania, Atlantykron, o tabără de vară dedicată studiului și interconectivității dintre tineri români și oameni de știință organizată începând cu 1989 în România, pe o insulă (formal numită Atlantykron ), aflată pe brațul drept al Dunării. Este cunoscută ca o experiență de învățare distractivă, incitantă și unică, cu o curricula dezvoltată în jurul științei, artei, sportului și culturii.
  • Exista scoli unde nu am ajuns nici noi, ca de exemplu, faimoasele scoli democratice independente Sudbury Valley, Summerhill sau Scoala lui lui Șchetinin (Kin School). Va recomandam sa aflati cat mai multe despre ele, sa le vizitati, sa intelegeti spiritul lor si sa experimentati ceea ce nu ati… trait inca. Si poate sa va doriti sa traiti, sau sa realizati aceste scoli voi, lasandu-va inspirati de spiritul lor!
  • Exista scoli de vara ale comunitatii Mensane, Silvensa (intervalul de varsta este 18+ si atentie, urmatoarea tabara de final de an va fi in Belgrad, inca ai timp sa te inscrii: 28.12.2023 – 01.01.2024) si totodata, MY-SYG (“intervalul de vârstă țintă este 18-28 de ani, dar îi acceptăm pe toți cei tineri la suflet”). In calitate de membru Mensa UK, am petrecut o vara de neuitat in tabara My Sig de la lacul Balaton, Ungaria alaturi de zeci de membri Mensa. Am putut intelege ce inseamna sa fii alaturi de adultii gifted, cu istoriile lor, pasiunile lor si mai ales, cu asumarea lor de a fi diferiti. O experienta de neuitat!
  • Exista o miunata scoala de navigatie (pe marea furtunoasa a vietii), a colegului nostru Armand Veleanovici, care este si Skipper, instructor sailing, pe care o recomandam cu caldura (poti vedea pozele lui pe Instagram) si astfel sa simti ce inseamna sa ai curajul de a naviga, si de a-ti testa forta mintii si a sufletului in relatie cu marea. Incearca, vei capata puterea de a te intelege pe tine in raport cu fortele naturii – Sailing & Școală de navigație, www.surprising.ro.
  • Exista deosebit de utilele scolile de vara permanente ale lui Alexandru Bordea (Infospeed) si ale lui Marian Cernauteanu (Clubul Campionilor) in domeniul invatarii rapide; ei sunt trainerii tai si antrenorii tai de invatare rapida si eficienta. Nu cred ca e o formare mai utila (exceptie facand cursul de Gandire critica a lui deBono pe care il Romania il preda MindMaster- Mihaela Zaharia, il mai predau Leon Fratila dar si noi, la Centrul Gifted Education, prin psih. Gabriela Cosma) care sa te invete cum sa gestionezi informatia si cum sa ai tehnici de invatare (un aspect pe care tinerii si copiii gifted au nevoie sa il parcurga imperativ pentru ca nu au nativ strategii de invatare, si parcurgandu-le, pot avea un boost formidabil)
  • Exista formarile pe care le fac cei de la Tabara Viata a Fundatiei Noi Orizonturi, din Petrosani, pe care noi o recomandam tuturor tinerilor prin felul admirabil cum stiu acestia sa aiba grija de cursanti, in tabere de supravietuire / fprmari in Outdoor trainings.
  • Exista un workshop recomandat de un parinte al carui fiu a absolvit Programul academic, recomandat de el tinerilor 16-19 ani si anume Golden Ticket Workshop. Aici fiul sau s-a simtit extrem de bine. Va invitam sa-l descoperiti – au pus multe resurse la bataie, un juriu pe bune, si situatii foarte provocatoare, sa “rezolve un studiu de caz de business in echipa”.
  • Recomandam si turismul de aventura pe care il realizeaza Vertical Adventure din Timisoara, care pot scoate untul din tine, cu o experienta si totodata, cu o grija infinita, aproape de tine, si ca buni profesionisti, ca tu sa iti depasesti limitele. Eu i-am testat, sunt incredibili de buni in ceea ce fac, iar fondatorii, Sorin Fitu si Nae Sain sunt oameni care cred ca nu stiu “ce nu au facut”. Au mers in pesteri inundate, au mers in Antarctica, si in cele mai salbatice zone ale tarii.
  • Si nu in ultimul rand, recomandam Pachetul de descoperire a Vocatiei, coaching-ul vocational pe care un tanar gifted il poate realiza in echipa noastra, pe multiple planuri, cat si Bootcampul specializat pentru tineri gifted din august. Noi am aflat ca tinerii gifted care parcurg programele noastre ne aleg usor si la 14 +ani. Mai greu e celor care nu ne cunosc. Le recomandam sa faca un salt in necunoscut, si sa o faca pentru a-i intalni pe ceilalti ca ei. Aceasta e sansa sa fii impreuna cu altii in momente similare ale vietii pentru a intelege contextul mai larg, si apoi a face alegerile potrivite tie. Si apoi, este si Leonardo Gifted School, care prin reteaua noastra de mentori pe care i-am validat, MentorLink, accesibila membrilor organizatiei, da sansa oricarui copil sau tanar sa isi gaseasca un mentor si coach. Avem in plan deschiderea unui liceu in continuarea scolii, unde aceste oportunitati vor fi la ordinea zilei si la indemana celor inscrisi, la nivel de liceu, grad, si postgrad. Este un proiect wip – work in progress si multumim celor care ne sustin (parinti, firme, corporatii). Ah, si sa nu uit: internshipul nostru. Ai peste 16 ani? Vrei sa lucrezi? Tinerii gifted au oportunitatea de a aplica pentru un loc in echipa.
Mergi, testeaza, alege ce ti se potriveste. Repeta! Este singurul proces teribil de important al unui creier gifted. Sa isi deschida noi orizonturi de autoreflectie, de imbogatire si de innoire – primenire alaturi de oameni daruiti. Ulterior, apar marile trasee de viata – pentru ca din aceste interactiuni te intelegi mai bine pe tine si ceea ce ai de facut mai departe. Simplu, nu? 🙂

Nota.
Despre Scoala lui Șchetinin.

La marginea Caucazului, in regiunea Kuban, se afla o scoala minunata, care nu are analogie nicaieri in lume.
În această școală, copiii sunt profesori unii pentru alții. În această școală științele, turneele de concerte, sportul și tehnologia merg una lângă alta. În această școală, elevii obțin diplomele de liceu la vârsta de 13-14 ani, finalizează o universitate și intră în alta la 17 ani.
Cine ar putea să viziteze KIN’S SCHOOL (Școala Lycee de la Tekos)?
Şcoala academicianului Mihail Petrovici Şchetinin „Școala Kin din Tekos”, Rusia, întruchipează spiritul comunității ca nicio altă școală din lume.
Copiii lucrează împreună pentru a proiecta, construi și decora școala. Ei scriu singuri programa. Se învață unul pe altul. Ei pregătesc și gătesc prânzurile școlare. Copiii mici lucrează împreună cu copiii mai mari. Aceștia acoperă o întreagă programă de liceu în mai puțin de jumătate din timpul necesar școlilor convenționale. Ei petrec o cantitate imensă de timp scufundați în natură. Ei învață o gamă largă de abilități practice diverse. Sunt atât de multe lucruri uimitoare de învățat din abordarea școlii Kin asupra educației. Este pe lista mea de locuri de vizitat în următorii ani…


Sal Sol