In perioada 8-10 Mai a.c., Centrul Gifted Education va reprezenta Romania la conferinta internationala Towards a European Talent Support Network in Budapesta, Ungaria, si va sarbatori alaturi de alte state europene Ziua Europeana a persoanelor cu capacități deosebite respectiv, European Talent Day.
Intregul efort al conferintei urmareste promovarea la cel mai inalt grad a Talentului ca factor cheie care determină competitivitatea unei țări sau chiar a unui continent. În ultimii 25 de ani, gradul de constientizare a nevoilor persoanelor cu talent sau inteligenta inalta a crescut peste tot în lume, în special în Europa. Oameni talentați de toate vârstele sunt asigurarea de viata pentru intreaga Europa.
Pentru a dezvolta o societate care promoveaza si sustine talentul avem nevoie de sisteme de sprijin talent noi, eficiente – prin construirea unei rețele europene puternice de sprijin al Talentului.
Organizatorii promoveaza realizarea unei retele a organizatiilor de profil, Declaratia EU Talent Declaration ca element central al conferintei cat si DECLARAȚIA de la Budapesta.
Unul dintre punctele centrale ale Declaratiei de la Budapesta este incurajarea programele de CSR – Responsabilitate Socială Corporativă, și a eforturilor non-guvernamentale de a sprijini talentul, educatorii, părinții si elevii. Talentul în mod corespunzător ajutat contribuie la creșterea competitivității și sustine realizarea obiectivelor strategice ale Uniunii Europene. Din acest motiv, sprijinirea talentului ar trebui să fie o importanta contribuție la obiectivele Strategiei Europa 2020, care pune un focus urias pe inovarea și cresterea sustenabila.
Sustinerea talentului este conectata cu obiectivele 2 și 4 din cadrul strategic european: Education and Training 2020 strategic framework: punctul 2: Îmbunătățirea calității educației și formării profesionale, precum și punctul 4: Dezvoltarea inovării și creativității la toate nivelurile de educație și formare. Ambele sunt elemente cheie ale sustinerii talentului.
European Talent Map
Conferinta isi propune sa declanșeze mecanismele care aduc organizații și persoanele fizice împreună pentru a facilita colaborarea , schimbul de bune practici și resurse.
Harta Europeana are scopul de a construi o echipă la nivel european și o harta a activitatilor europene de sprijin al talentului (European Talent Support Activity Map). Harta evidentiaza numărul tot mai mare de organizații europene și de bune practici in domeniu, a căror activitate de bază se referă la sprijinea talentului . Această hartă are ca scop organizarea unei viitoare rețele europene de Sprijin al Talentului unde Centrele Europene de Talent vor reprezenta hub-urile viitoarei rețea europene iar Talent Points vor reprezenta noduri de in aceasta retea in viitor. Scopul hartii este sa conduca in viitor prin lobby la nivel UE, dupa modelul Ungariei, (peste 20.000 copii sustinuti anual, vezi National Talent Programme – Hungarian Genious Programme care vizeaza o strategie de 20 ani pentru cultivarea talentelor si o abordare sistematică în așa-numita rețea de Talent Points, Talent Point Cooperation Model – model care a atras atenție considerabilă la nivel European)- finanțari importante de sprijin al talentului pentru centrele reprezentate.
Peste 100 de organizații de sprijin al talentului sunt reprezentate pe harta. Romania este reprezentata si prin Centrul Gifted Education, membru ECHA -singura organizație care are un domeniu de aplicare la nivel european de acțiune în domeniul gifted education. Alte asociatii romanesti prezente: click pentru harta.
Documentele conferintei: click
Cadru Legal National pentru sustinerea Talentului si Inteligentei
- Legea nr. 17/2007 din 09/01/2007 privind educaţia tinerilor supradotaţi, capabili de performanţă înaltă Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 43 din 19/01/2007
- Sectiunea 14 –Legea Educatiei Nationale, nr 1/2011, Invatamantul pentru copiii si tinerii capabili de performante inalte
- DECLARAȚIA SCRISĂ depusă în conformitate cu articolul 123 din Regulamentul de procedurăreferitoare la sprijinirea talentului în Uniunea Europeană in PARLAMENTUL EUROPEAN de semnatarii: Kinga Gál, Mojca Kleva, Barbara Lochbihler, Hannu Takkula, 0034/2012 “Declarație scrisă referitoare la sprijinirea talentului în Uniunea Europeană” Parlamentul European, detalii: click
- Click pentru mai mult