Progamul unic in Romania de Scoala de Excelenta, program de Gifted Education, un program care genereaza 100% satisfactie in randul copiilor cu inteligenta inalta, cu Reusite extraordinare, si care a generat o extraordinara energie in comunitate, antrenand atat copiii, cat si parintii si profesorii (Scolile de Vara), realizat pe parcursul anii 2010-2013 a insemnat din punct de vedere financiar:
- 90% din 45 de copii au participat 100% integral cu bursa, i.e. 40 de copii au participat gratuit in acest program care a insumat in total peste 400 de ore de studiu și o serie de Intalniri cu Mentori cu personalități românești („Seria Dialoguri cu Mentori”)
- În al doilea an, 60% dintre copii au fost bursieri.
- În al treilea an, 33% dintre copii sunt bursieri.
Politica noastra
- In anii ce vin, ne propunem să ajungem la maxim 20% burse, sau un maxim de 2 cazuri sociale pe anul de studiu. Cazurile sociale, de asemenea, dorim sa aiba integral acoperite costurile de studiu de catre societatea romaneasca, si nu de echipa mea de colaboratori. De asemenea, dorim sa ne stragem fondurile necesare constructiei avand in vedere Proiectul nostru de viitor de a construi un campus de educatie care sa contina in prima etapa o Scoala, bazata pe tehnologii verzi, dedicata copiilor cu inteligenta inalta, care sa reprezinte cea mai moderna institutie de educatie, inovativa ca design, independenta energetic, un best practice al unei constructii cat si al unui mediu educational unic de hranire si de incurajare a supradotarii umane si inteligentelor multiple.
- In acest moment, nici o primarie nu ne-a oferi nici un spatiu, iar chiria in spatiul inchiriat este de 500 EUR pe luna. In 10 ani, cu 60.000 EUR, daca am avea terenul, am putea construi un Centru verde cu sprijin international, national, si voluntari!
- Consider important sa fie cunoscut faptul ca educatia copiilor, placerea si randamentul de a invata al copiilor este mult sporit intr-o cladire verde, dedicata educatiei, si cu designul orientat spre nevoile copiilor, de aceea este util sa cititi recomandarile si cercetarile in domeniu: click aici.
Cartea noastra de vizita. Repere
- Proiectul, recomandat international, sprijinit de legislatia nationala (Legea 17/2007, Legea 1/2011 sectiunea 14), sustinut de un numar reprezentativ de Ambasadori profesionisti si Ambasadori prin Excelenta, sprijinit de comunitatile si expertii de profil din Germania, SUA, UE, este auditat si recomandat de doua Universitati Internationale, CEU Business School si Johns Hopkins Carey School of Business.
- Am acumulat peste 600 de ore de expertiza in lucrul cu copiii supradotati. In proiect sunt antrenati peste 50 de experti, traineri, specialisti, psihologi si asistenti studenti. Le multumesc pentru dedicatia, pasiunea si iubirea pe care le daruiesc! Sunt extraordinari si nimic nu face un proiect mai puternic si mai special, decat oamenii, cei care fac proiectul sa fie viu! Eu suntem foarte mandra de ceea ce am reusit impreuna, si fiecare membru al echipei mele stie ca are un rol exceptional in a modela sufletele si mediul de invatare in care actionam toti. Fiecare membru al echipei este auto-motivat si mandru de ceea ce realizeaza pentru copii. Noi toti suntem aici, in acest proiect, intr-un proces de invatare si dezvoltare personala, pe care ni-l asumam personal. Invatam unii de la altii, intr-un mediu care incurajeaza dezvoltarea potentialului personal!
- Acumulam un numar 23 de diferentiatori cheie in proiect, ca elemente care fac ca procesul nostru educational sa fie unic, si sa depaseasca orice performante atinse in educatie in acest moment in alte institutii de educatie
- Intregul proces de selectie si evaluare se realizeaza la standarde internationale
- Anual pregatim cu peste 30 de ore in domeniul educatiei diferentiate profesorii si psihologii care lucreaza in proiect, prin Scolile de Vara. Practic, noi respectam legea 17/2007. Asta pentru ca ma numar printre cei care au sustinut direct trecerea legii prin Parlament si tot noi dorim sa o promovam si sa batem moneda ca ea sa fie respectata!
- Suntem Membri ECHA- European Council for High Ability; parteneri academici cu Universitatea Bucuresti, Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, recunoscuti si sustinuti pentru activitatea noastra in domeniul educatiei copiilor supradotati de Universitatea Connecticut, Neag School of Education si Simon Fraser University, Faculty of Education.
- Noi am descoperit peste 338 de copii cu intelect superior doar intr-o singura testare, într-un singur an, generatiile de varsta 9-12 ani, un singur sector din Capitala, într-o populație de 835 de copii.
- Statistic, la intreaga populatie scolara, cred ca procentul se invarte in jurul lui 6.5%. Este un lucru extraordinar si ofera o perspectivă uluitoare a riscurilor sociale uriase, având în vedere riscurile de înstrăinare a acestora, abandon scolar, suicid, fapte antisociale și riscurile lor de subperformare (underachievement).
- Centrul Gifted Education estimează că există aproximativ 200.000 de copii supradotați academic cu varsta sub 15 ani în Romania – aproximativ 6% din numărul total al elevilor (sursa estimarii: NAGC; procentul este aplicat la populatia de 3,211 mil. copii sub 15 ani cf. INS: Comunicat de presa nr 143 / 26.06.2012) Nici o agenție de stat si nici o organizație nationala nu colectează aceste statistici; numărul lor este generat pe baza unei estimări care datează din 1972, pe baza Raportului Marland catre Congresul SUA, care a estimat că 5-7% din copiii de școală sunt “capabili de înaltă performanță”, și au nevoie de “servicii sau activități care nu sunt furnizate în mod obișnuit de către școală.” Deși nu exista studii naționale care sa urmareasca statistic incidenta talentului (prezentei inteligentelor multiple conform Howard Gardner) in randul populației de copii, numărul de supradotați și copii cu inalt potential (talent sau inteligente multiple) crește, în funcție de numărul de categorii de supradotare utilizate în estimare.
- Petitia noastra: Semneaz-o!
Cum a aparut proiectul, care e saga proiectului?
Daca te intereseaza realitatea, mai putin decat povestile 😉 click aici. Am inceput de la zero. De la vizualizare creativa. Si cu credinta, pasiune, perseverenta, nopti nedormite, griji, si cu doar 300 de lei. Candva voi scrie durerile si bucuriile acestui proiect grassroots (i.e. “care a plecat de la zero”. Englezii zic “de la radacina ierbii” :)). Asa cum vad eu lucrurile dupa 9 ani de sustinere a cauzei copiilor cu abilitati inalte. Cand zic 9 ani mi se pare o vesnicie. Credeam ca lucrurile se vor misca mai repede!! Cand am venit din SUA, asa credeam. Dar ma rog…
Daca vrei o poveste, nu avem. Povestea este ca acest proiect ESTE o poveste, si doar daca iti place sa visezi, vei intelege cam cum s-a realizat acest proiect! 🙂
Cum obținem noi sponsorizări?
- Multe dintre companiile din slide-uri precedente (pentru o prezentare a programului in Engleza si a listei sponsorilor click aici) au fost implicate, cu ajutorul părinților, să sponsorizeze copiii acestora, în principal.
- Ele au fost abordate personal de către părinți sau de fanii nostri
- Nu avem nici un sponsor general, nici un fond special (Special Trust/Fund/Mostenire – Endownment), care se îngrijește de nevoile noastre sau de preocuparile, de planurile noastre de viitor (Gen: sa Construim o Scoala Verde pentru copiii gifted), de probleme administrative sau orice probleme legate de bani.
- Practic, nu avem sponsori, doar parintii!
- Suntem intru-un regim auto-sustenabil, auto-finantat, care se auto-promoveaza prin calitatea sa, auto-organizat. Ca o celulă vie într-un organism mare numit „Societatea în care trăim”, dar ne asumăm responsabilitatea deplină în activitatea noastră și vom munci din greu pentru a sprijini copiii pe care ii descoperim.
- Avem Anual peste 16.000 EUR oferiti în burse; noi sponsorizăm personal pe copii, prin munca noastră oferita la sub valoarea ei de cost (asa numitul „below-par”)
- Pentru a rezuma, în orice grup de copii, in anul 2013, există mai mult de 30% (1 din 4 copii este sponsorizat într-un fel, complet, parțial sau barter).
Vrei să fii sponsorul nostru? Suntem o organizație transparentă. Puteți, de asemenea, sa va implicati voluntar, dacă vreti.
Dacă sunteți o persoană de mare calibru, care are grija de generația viitoare, puteți: click aici
Mulțumirile noastre speciale
Datorită implicării personale și dedicației speciale de a ne ajuta să reușim, am dori să spunem un cald „Multumesc” următoarelor persoane, care au făcut posibil ca firmele lor sa ne sponsorizeze:
- Bianca Toaipa
- Bogdan Neagu
- Adela Iepure
- Gabriela Ionescu
- Carmen Tomsa
- Mihaela Manea
- Crina Albu
- Denisa Bradescu
- Și pentru incercarile ei: Denisa Gogorita (Daca am uitat pe cineva, va rugam sa ne scuzati. Cred ca nu 🙂 dar e posibil. Mai stii?)
Ei sunt ambasadori personali, in cadrul companiilor lor, și au făcut ca lucrurile să funcționeze. Vă mulțumim!
Avem nevoie de ajutorul tău
Sponsorizeaza costul anual al educației pentru un copil descoperit „gifted” (Nota: pe baza unei selectii la nivel international; costuri estimate in anul 2012)
- 1. Costul anual de Educație la Școala de Excelență / 1 copil de 9-12 ani = 2700 EUR.
- Sprijina un minim de 2 copii pentru un an de studiu = 5400 EUR
- 2. Costul anual de Educație la Școala de Excelență / 1 copil de 6-8 ani = 2000 EUR.
- Sprijina un minim de 2 copii pentru un an de studiu = 4000 EUR
- 3. Utilizați Redirecționarea 2%. Obțineți detalii click aici.
Avem nevoie de ajutorul tău
[Ce altceva trebuie să știți atunci când Sponsorizati costul anual al educației pentru un copil gifted]
- Anual descoperim zeci de copii supradotați. Unii au, unii nu au capacitatea financiara de a suporta costul educației lor la nivel sub-cost (Nota bene: suntem o organizație non-profit, cu zero angajați, toti subcontractați, specialisti, insa noi, de asemenea, nu adaugăm costurile reale ale muncii noastre, care implică multe extra ore, efort la turatie maxima si munca de pionierat; nu am adaugat costurile reale ale dotarilor necesare; nu am adaugat costurile pentru dezvoltare, protectie intelectuala, marketing, promovare, recrutare…nimic din toate acestea)
- Ai putea sprijini un copil gifted pe baza de merit, dar care nu are nici un mijloc financiar, și să il cunosti personal inainte de a decide ca să simti înainte de a acționa. Vei intra in legatura cu psihologii nostri in acest caz. Aceasta ar putea însemna foarte mult pentru a dezvolta constiinta “Pay it forward” – foarte importanta in proiect- si sentimentul de recunoștință, care este, de asemenea, foarte recomandat pentru educația și bunăstarea copiilor
Costul de educație pentru un copil pe an include:
- Traininguri specializate, dedicate si adaptate pentru copiii supradotați
- Materiale
- Asistenta
- Coaching personal
- Training parental
- Lucrul cu psihologi
- Evenimente
- Diplome
- Excursii
- Mentoring
- Management
- Administratie
- Testari ale Inteligentelor Multiple
Practic totul este inclus.
Și ține minte, este non-profit, la 70% sub costurile reale.
Ce burse am oferit in anii 2010-2013?
Luand in calcul costurile reale:
Anul 2010-2011: Au primit burse integrale, 2700 EUR/an urmatorii copii:
- Grosu Octavian
- Lutu Alexandru
- Coteaţă Mara
- Ardeleanu Andrei
- Biris Beatrice Antonia
- Lupoi Alexandra Oana
- Marginean Nora
- Radulian Marco Andrei
- Tudor Beatrice
- Panait Irina
- Albu Alexandru
- Giuclea Radu
- Molcuţ Flavia Elena
- Olteniceanu Ana-Maria
- Oprisan Iuliana Georgiana
- Mitu Miruna
- Rocaş Răzvan Alexandru
- Bancuta Cristian Mihai
- Cosma-Volintiru Teodora
- Lixandru Horia Stefan
- Moşteanu Bogdan
- Athanasovici Alexandra
- Cristea Theodor Mihai
- Grigore Anastasia
- Chitu Tudor
- Onuţu Diana Alexandra
- Ioniţă Maria Diana
- Manea Octavian Mihai
- Istrate Andreea Elena
- Graur Alexandru
- Mircea Alexandru
- Negreanu Alexandra
- Păsărin Vlad
- Ion Tudor Andrei
- Neacsu Robert
- Păsărin Andra
- Gheorghe Giulia Mihaela
- Taga Costin
Anul 2010-2011: Au participat la cursuri, in calitate de membri, grupa Speciala urmatorii copii, contribuind
la sustinerea programului cu 600 EUR/an:
- Stefan Silviu Alexandru
- Surdu-Bob Andreea
- Militaru Elissa Alecsandra (contributie integrala prin 2%)
- Tomsa Stefan Tudor
Anul 2010-2011: Au participat la cursuri gratuit, in calitate de membri, grupa Speciala urmatorii copii:
- Zaharia Remus Cristian
- Sandache Stefan Octavian
- Chivu Catalina Maria
- Perez Bordeianu Dusan Adrian
- Stanciugelu Matei
- Simion Anca Maria
- Cozma Bogdan
- Arsenie Denisa Ioana
- Herescu Vlad
Anul 2011-2012: Au primit burse integrale, 2700 EUR/an urmatorii copii:
- Lutu Alexandru
- Biris Beatrice Antonia
- Radulian Marco Andrei
- Panait Irina
- Rocaş Răzvan Alexandru
- Moşteanu Bogdan
- Grigore Anastasia
- Onuţu Diana Alexandra
- Ioniţă Maria Diana
- Graur Alexandru
- Mircea Alexandru
- Negreanu Alexandra
- Păsărin Vlad
- Taga Costin
- Ion Tudor Andrei
- Păsărin Andra
- Gheorghe Giulia Mihaela
- Chivu Catalina Maria (barter)
- Sandache Stefan
- Neacsu Robert (barter)
Anul 2012: Au primit burse integrale, 1200 EUR/an pilot urmatorii copii:
- Gradinaru Ioana
- Giuclea Alexandra
- Maria Teodora Costache
Anul 2012: Au primit burse partiale, 60%, 800 EUR, prin proiect, urmatorii copii:
- Costache Denisa
- Mitu Cristina
- Nen Bianca Maria
- Oprea Maria Clara
- Perieteanu Miruna
- Rusu Matei – Alexandru
- Sandu Tudor Nicolas
- Simion Ema Teodora
- Ionescu Horia Mihai
Anul 2012: Au primit burse totale, 2700 EUR/an, prin proiect, urmatorii copii:
- Dinu George Bogdan
- Istrate Dorian
- Tibichi Andrei Alexandru
Anul 2012: Au primit burse partiale, 1500 EUR, prin proiect, urmatorii copii:
- Stanciu Vlad Daniel
- Radu Maria Elisabeta
- Dinu George Bogdan
- Gogorita Stefan
- Diaconescu Vlad Mihnea
- Sabadus Eric Christian
- Popinceanu Philip Andru
- Neagu Bogdan Marian
- Ignat Rares-Ilie
Anul 2012: Au primit burse partiale, 2100 EUR, prin proiect, urmatorii copii:
- Tudose Miruna
- Tudose Sanziana
[Copiii noștri sponsorizati în 2012-2013 (burse integrale sau parțiale; barter = oferte de voluntariat parentale sau cursuri pentru copii]
- Luca Popescu (bursă de 60% pe an): 1500 EUR
- Mihnea Angheluta (barter)
- Bogdan Dinu (100% bursă completă): 2700 RON
- Denisa Costache (100% bursă completă): 2000 EUR
- Dorian Istrate (100% bursă completă): 2700 RON
- Ingrid Serban (60% bursă): 1500 EUR
- Sofia Havriciuc (60% bursă): 1500 EUR
- Horia Mihai Ionescu (70% bursă): 1400 EUR
- Ioana Gradinaru (barter)
- Maria Radu Elisabeta (78% bursă): 2100 EUR
- Stefan Gogorita (26% bursă): 700 EUR
- Burse de studiu oferite totale in 2012-2013: 16100 EUR
- 1 copil din aceasta generatie participa integral cu 2% – ceea ce pe noi nu ne avantajeaza imediat, pentru ca banii intra peste 12-18 luni in conturile noastre, prin aceasta directionare. Este de-a dreptul o loterie, si un risc, sa astepam aceste sume virate, care nu stim cand sunt virate. Transparenta zero. Orice Project Manager stie ce inseamna cash flow si ca intr-un proiect conteaza platile reale pe care le poti face si ca orice credit furnizor nu este mai mare de 30 de zile!
BackOffice (sau ce e in spate)
[sau cât de mult ar costa statul român sau orice societate-pe profit acest program de Gifted Education, la costuri reale]
- Estimăm că un proiect european sau orice proiect care ar implica costuri reale, și angajați, ar costa, la costuri entreprenoriale, de start-up:
- Faza 1 (materiale pentru testare psihologică – foi de punctaj pentru WISC, Raven Standard Plus, LSI, TTCT, SON-R) – 2500 EUR
- Faza 1 (testarea psihologică – costuri de organizare) – 2000 EUR
- Faza 2 (organizarea de programe de dezvoltare pentru copiii supradotați; cursuri de formare pentru formatori, psihologi clinice, asistants de formare si tabara de vara) – 20000 EUR
- Faza 2 (organizarea de cursuri pentru părinți și profesori și materiale tipărite de informare pentru ei) – 2500 EUR
- Faza 1-2: 13 salarii, ale personalului / an (1 manager de proiect, 1 Master Trainer, 6 psihologi clinice, 1 coordonator Voluntari, 1 personal administrație, 1 director de dezvoltare academic; 13 Asistenti, 1 Coordonator științific) – 115.650 EUR
Inchiriere spatiu pe an – 16800 EUR - Bugetul total / an – 159.450 de euro (!!excluzand: costurile administrative gen curatenie; costurile de mentenanta; costurile de recruiting, marketing & promovare, consultanta, analiza, etc si fara costuri de start-up de tip investitii in materiale fixe = nici o investitie (gen camere video, scaune, etc = dotarile necesare oricarui proiect!!)
- Total BUGET ESTIMAT/ an = 159.450 euro | costurile au fost actualizate: 2012
Acum Atenție, vă rugam!
- Suntem capabili de a rula acest program la 18,75% din costurile reale implicate.
- Cred că acest lucru este uimitor, o performanta! (nu vreau s-o numesc sacrificiu, dar este), și ar trebui să fie remarcat faptul că nici o inițiativă de stat nu va putea sa fie vreodată măsurata sau comparata cu o inițiativa privata în costuri, calitate, sau cu rezultatele eforturilor, cu implicarea personală, autenticitatea efortului, dedicatia, starea de grija generală sau entuziasmul generate în comunitate.
- Vă rugăm să luati în considerare sponsorizarea a cel puțin 2 copii supradotați, pe an. Va rugam sa ne contactati in orice moment, dacă doriți să știți pe cine sponsorizati, și de ce.
- Nota bene: suntem o organizație non-profit, cu zero angajați, toti subcontractați, specialisti, insa noi, de asemenea, nu adaugăm costurile reale ale muncii noastre, care implică multe extra ore, efort la turatie maxima si munca de pionierat; nu am adaugat costurile reale ale dotarilor necesare; nu am adaugat costurile pentru dezvoltare, protectie intelectuala, marketing, promovare, recrutare…nimic din toate acestea
Implică-te. Dati mai departe. Ajutati copii supradotați să studieze la nivel abilitatilor lor inalte.
Si nu uita intrebarea: CAT NE COSTA SA NU FACEM ACEST PROIECT PE NOI CA NATIUNE?
Daca ai raspunsul, 😉 contacteaza-ma!
Monica Gheorghiu
Project Manager
0735-759 539
ps. Nu va voi uita niciodata Doamna Florentina Cristea, omul de mare calibru, vizionarul care ne-a dat aripi. Multumesc in numele tuturor copiilor!