Campania Minti Stralucite de Descoperire a copiilor supradotati si de Informare a Scolilor si a Parintilor privind nevoile lor

Asociatia Centrul Gifted Education lanseaza in luna februarie 2018 o campanie de descoperire a copiilor / tinerilor supradotati din municipiul Bucuresti cu varste intre 5 si 18 ani invitand in parteneriat scolile si parintii. Ineditul campaniei pleaca de la faptul ca orice copil vorbitor de limba romana poate sa se descopere testandu-si inteligenta online pe site-ul mintistralucite.ro. Copiii testati astfel, primesc informatii relevante despre dezvoltarea si descoperirea inteligentei, devenind astfel capabili sa ia singuri decizii pentru ei, sa fie invitati in proiecte, si sa devina membri ai unei comunitati online unde pot sa mentina conexiuni cu tineri cu aceleasi abilitati si preocupari.

Campania cuprinde beneficii pentru intreaga comunitate, de la parinti, la copii si la scoli.

Scopul ultim al campaniei este ca pornind de la București, fiecare școală din tara sa aiba cadre didactice capabile să știe cum să descopere copiii supradotati și care este acțiunea justa pe care o pot lua scolile cand este descoperit “un nou copil supradotat” în scoala.

Bazandu-se pe experienta ultimilor 14 ani, care cuprinde peste 3500 de copii testati la standarde internationale, experienta de lucru direct cu programe anuale cu peste 350 de copii supradotati (IQ superior, IQ >130) si peste 4500 de ore de expertiza in domeniul educatiei differentiate si a consilierii parintilor de copii supradotati, campania Minti Stralucite incepe in scolile din Bucuresti si pleaca de la un KIT care va fi facut disponibil scolilor partenere de descoperire a copiilor supradotati si de informare a parintilor.

Scolile care doresc sa devina partenere in campanie pot accesa informatiile pentru colaborare online:

www.giftededu.ro/campanie

www.mintistralucite.ro/campanie

Scolile care vor sa se implice mai mult pot deveni parteneri ai asociatiei in Programul Minti Stralucite pentru a realiza impreuna proiecte in colaborare de consiliere vocationala si orientare de cariera, si alte programe specifice pentru copiii supradotati descoperiti.

KIT ul oferit de Asociatia Centrul Gifted Education cuprinde “Vizita de campanie” a voluntarilor asociatiei pentru a comunica si informa cadrele didactice despre:

  • “cum se descopera” un copil supradotat
  • care sunt nevoile copiilor supradotati
  • rolul parintilor
  • abordarile recomandate in scoli pentru aceasta categorie de copii cu nevoi speciale
  • legislatia existenta (legea 17/2007, legea 1/2011 sectiunea 14)
  • materiale informative
  • informatii specific despre Testarea Nationala Screening online a inteligentei pe mintistralucite.ro

Campania include si lansarea unei conferinte “Descoperim Minti Stralucite” in 2018 pentru a comunica rezultatele campaniei cu participanti: parinti, tineri, cadre didactice, cu scopul de a informa despre anvergura campaniei, rezultate, nevoile copiilor supradotati, mijloace de informare. Conferinta va include si o dezbatere libera pe subiectele propuse si prezentarea concluziilor noastre despre supradotare, “Best practice-uri” si rezultatele noastre in domeniul educatiei diferentiate cu peste 200 de copii inscrisi in programe anuale, 2000 de ore de expertiza de lucru si peste 2000 de copii testati IQ la standarde mondiale.

Asociatia are in vedere realizarea de proiecte in parteneriat cu scolile printre care a unui Program de consiliere vocationala si de orientare in cariera in parteneriat cu 3 Scoli sau Licee campion din Bucuresti.

Statistic in Romania sunt peste 200.000 copii supradotati sub 15 ani si,  de cele mai multe ori, ei sunt marginalizati. Nevoile lor educationale speciale sunt recunoscute in Romania prin lege (Legea 17/2007 privind educatia tinerilor supradotati capabili de performanta inalta) insa aceasta lege nu se aplica de 10 ani incalcandu-se drepturile copilului conform legii. Pedagogia modernă pleaca de la rezultatele cercetărilor neuro-fiziologice recente ce dau rezultate remarcabile pentru optimizarea acţiunilor în favoarea copiilor pentru a-şi dezvolta potenţialele. Conform acestor cercetări se poate stabili calitativ faptul că dezvoltarea creierului la copii se face în conformitate cu presiunea informaţională a mediului ambient care provoacă utilizarea selectivă a potenţialului cerebral. In lipsa acestui mediu hranitor, provocator la nivelul aptitudinilor sale, copilul supradotat se rateaza, este subperformant si se pierde social.

Grupul copiilor supradotati este considerat vulnerabil, avand nevoie de o atentie deosebita. Nesprijiniti, ei devin incomozi, neglijati si neintelesi de profesori, familie si de mediul social; supradotarea continua sa fie un tabu social. An de an, peste 97% dintre acesti copii se pierd inutil, ajungand la abandon scolar, ratare sociala, anxietate, depresie, alienare, tentative de suicid sau fapte antisociale. Miturile educatiei copiilor supradotati reprezinta un material de referinta al asociatiei si este facut public aici.

O campanie de informare si constientizare a comunitatii cu privire la nevoile copiilor supradotati si beneficiile educatiei copiilor supradotati (inventica, leadership) la nevoile lor specifice pentru o educatie diferentiata poate conduce la o mai realista abordare asupra acestui subiect aproape tabu si la decizii de grup orientate spre sustinerea acestei categorii sociale defavorizate in viitor, la nivelul factorilor de decizie.

Despre Centrul Gifted Education 

Centrul Gifted Education este European Talent Point, asociatie nonprofit cu misiunea de a descoperi si de a

dezvolta potentialul copiiilor supradotati.

  • Afliliata international, cu un program care se deruleaza la standarde internationale din 2010, pe parcursul a 8 ani, am acumulat un numar de peste 24 diferentiatori in educatie; peste 2000 de ore de lucru direct cu copiii supradotati cu varste intre 3 si 14 ani, peste 2000 de copii testati la standarde internationale si peste 190 de copii au frecventat programul academic al asociatiei.
  • Asociatia cunoaste 100% satisfactie in randul copiilor supradotati, in Programul Academic de educatie specializata
  • Campania Minti Stralucite are ca Ambasador Gifted Education pe Diana Petre, anuntata oficial ca speaker la TEDx Tirgu Mures.  A castigat in anul 2015 bursa de “public speaking” oferita de catre Centrul Gifted Education pentru copii supradotati. Diana doreste ca toti copiii supradotati sa fie descoperiti, intelesi si ajutati sa isi implineasca potentialul. Sperăm ca impreuna, in echipa cu tine, cu fiecare roman, in timp, vom putea ajuta să descoperim chiar și cel mai îndepărtat copil supradotat, în cel mai mic catun, astfel încât să poată obține ceea ce are nevoie pentru o educație adecvată. Mai presus de toate, vrem sa dăm uneltele școlilor, cadrelor didactice și părinților să ii descopere pe toti cei 200.000 de copii supradotati din România.

Sal Sol