România este astazi probabil printre putinele state din UE care exportă inteligenţă masiv fără să aibă nici un centru pentru susţinerea şi dezvoltarea inteligenţei si talentului tinerilor.

kidmedicRomania are nevoie de un prim centru non-profit, privat si independent pentru descoperirea si dezvoltarea talentului si inteligentei dedicat copiilor cu potential inalt, care sa reprezinte cea mai moderna institutie de educatie.
Romania are nevoie de un punct de referinta in educatie, unde sa gasesti cea mai buna curricula, cei mai talentati profesori si cele mai bune tehnologii didactice validate la nivel international si implicate in descoperirea, promovarea şi dezvoltarea abilităţilor naturale şi a potenţialului copiilor.
Proiectul de constructie a unui Centru Gifted Education a fost auditat si recomandat de doua Universitati Internationale, CEU Business School si Johns Hopkins Carey School of Business. Proiectul nostru este sa construim un campus de educatie bazat pe tehnologii verzi
dedicat copiilor cu inteligenta inalta care sa reprezinte cea mai moderna institutie de educatie, un mediu de hranire si de incurajare a supradotarii umane si inteligentelor multiple. Proiectul primului Centru pentru Descoperirea si Dezvoltarea Talentului si Inteligentei (Centru Gifted Education) a fost lansat prin colaborare cu mediul de afaceri, ONG si statul român pentru susţinerea şi realizarea unui program naţional al educatiei de excelenta.

Prin succesul Scolii de Excelenta in perioada 2010-2012,un proiect pilot cu peste 45 de copii, scoala lansata de Monica Gheorghiu, manager de proiect, cu numeroase eforturi, impreuna cu o echipa inimoasa am fost incurajati sa lansam independent in 2012 Centrul Gifted Education ca asociaţie non-profit, avand ca fondatori pe Monica Gheorghiu, Ramona Paduraru si Paul Ardeleanu. Asociatia are misiunea de a descoperi şi de a dezvolta potenţialul copiilor cu abilităţi înalte (supradotaţi) printr-o educaţie de excelență dezvoltand, promovand si utilizand cea mai buna curricula validata la nivel international de descoperire si dezvoltare a abilitatilor naturale si a potentialului copiilor, modele de bune practici in educatie, retele de profesori talentati, retele de mentorat formate din experti si profesionisti in educatie.

De ce un Centru Gifted Education

  • Deoarece copiii cu abilitati inalte au nevoi educaţionale speciale şi sunt un grup social vulnerabil
  • Isi ascund abilitatile sau isi risipesc talentul
  • Cei mai multi nu ating succesul social sau profesional (50% dintre ei potrivit cercetarilor internationale)
  • Sunt ridiculizati adesea de mediul social sau familial (citeste articol despre Dezavantajarea sociala a copiilor supradotati)
  • Risca alienarea şi un comportament antisocial
  • Ca societate avem nevoie sa oferim şanse egale de dezvoltare pentru toţi copiii
  • Este garantat prin Legea 17/2007 pentru educatia tinerilor supradotati, capabili de performanta inalta “dreptul la o educatie diferentiata, ca ansamblu de programe educationale formale, nonformale si informale, adecvate dezvoltarii segmentului de populatie reprezentat de tinerii supradotati, capabili de performanta inalta, caracterizat prin nevoi particulare” (Art. 3 / Legea 17/2007)
  • Exista nenumarate cercetari (citeste de ex. “Benefits of Gifted Education” – NAGC, SUA) care coreleaza investitia intr-o educatie de excelenta cu beneficii uriase pentru societate. Ultimii 25 de ani au demonstrat ca dezvoltarea economica, sociala si culturala este in directa dependenta de dezvoltarea educatiei copiilor cu abilitati inalte (gifted & talented) si de utilizarea capacitatilor acestora pe plan national ca varf de lance in dezvoltare

Vezi ultimele fotografii ale activitatilor noastre: Ceremonia de Absolvire a Copiilor Supradotati, Generatia V, Centrul Gifted Education, 30 Mai 2015. Citeste despre Lansarea primului Centru dedicat Copiilor cu Abilitati inalte si a Scolii de Excelenta


Sal Sol