Copiii nostri sint mai inteligenti decit noi
27 Oct 2010, articol de Mihai Radu
La cite datorii, pe care le-am facut in ultimii ani, vor avea de platit generatiile viitoare – si inca nu ne-am oprit -, ar fi un gest de recunostinta din partea noastra daca am avea cit de cit grija de copiii supradotati. Am fost la Scoala nr. 155 din Drumul Taberei, sa vad cum se antreneaza materia cenusie din clasele primare si gimnaziu.
Mai intii sa clarific niste lucruri: copiii supradotati nu se trag din neamul lui Terente, nu sint neaparat acei copii care sa te uimeasca la fiecare minut cu calcule care implica zece zecimale sau care sa stie pe dinafara Shogun-ul. Motiv pentru care supradotarea nu poate fi testata acasa, de parinti si bunici, cu lingura de argint. Ba de multe ori ei sint retrasi, interiorizati, parind niste tantalai.
La Scoala nr. 155, in Drumul Taberei, si-a gasit culcus Scoala de Excelenta pusa pe picioare de IRSCA – Gifted Education, o organizatie non-guvernamentala partenera UNESCO si membru al European Council for High Ability. Culmea, e moca.
Viitor sub semnul iminentei cenusii
I-am vizitat pe copiii Scolii de Excelenta intr-o zi de simbata. Ma pregatisem pentru o intilnire cu niste bestii care ma pun in cofa la fiecare intrebare despre fractali si despre “anul celor patru imparati” din istoria Romei.
Una dintre marile probleme cu care se confrunta copiii supradotati este, ciudat, tocmai ratarea. Dupa cum vedeti, din punctul asta de vedere ne asemanam foarte mult. Daca scoala nu apuca sa-i timpeasca repede, integrindu-i turmei, ei devin niste ciudati. Doar 50% din copiii cu abilitati deosebite se realizeaza social sau profesional, iar asta pentru ca mediul in care traiesc nu le da, la timpul potrivit al formarii, provocarile de care ei au nevoie. Privindu-i pe cei de la Scoala de Excelenta am incercat un sentiment de culpabilitate, gindindu-ma cita guma am lipit la viata mea de scoler in parul unor copii care, cine stie, poate ca erau supradotati. La citi nu le-oi fi mincat sandvisurile!
Ei au nevoie de o astfel de Scoala de Excelenta pentru ca nu le poti repeta pina in clasa a VIII-a tabla inmultirii, radicalul din 36 si compunerea despre vacanta de vara.
La nivel mondial, 5-19% din populatia lumii e reprezentata de supradotati, iar dintre acestia 2% au capacitati exceptionale. Totul e sa nu le dai sa haleasca coceni si scoarta de copac la virsta la care au creierul in crestere. Vestea buna e ca procentul pentru Romania al copiilor cu abilitati extraordinare este nu de 2%, ci de 4%.
Bineinteles, statul e acoperit din punct de vedere legislativ, are alibi, ca sa spun asa: este garantat “dreptul la o educatie diferentiata, ca ansamblu de programe educationale formale, nonformale si informale, adecvate dezvoltarii segmentului de populatie reprezentat de tinerii supradotati, capabili de performanta inalta, caracterizat prin nevoi particulare”. (Art. 3, Legea 17/2007)
Ca orice lege, normal ca nu se aplica. Altfel, probabil ca cei de la IRSCA – Gifted Education ar fi primit pina acum un raspuns la cererea pentru un sediu adresata Primariei Municipiului Bucuresti in 2005.
Sa dam ceva si pentru cei mai supradotati ca noi
Ideea e ca, daca raminem la mina statului, cam stim ce se intimpla: copiii astia cresc si pleaca sa inoate in balti cu apa mai curata. Iar peste zece-douazeci de ani tot de baieti buni la toate si la nimic ne vom lovi.
Asa ca sa ne gindim si la cei care au nevoi, mai ales de-astea speciale. Dati-le bani, caramizi sa-si faca sediu, pamint, salam, banane, orice. Ca sa va dumiriti mai bine despre ce e vorba, puteti sa intrati si pe www.supradotati.ro sau www.giftededu.org.