Follow si Like:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
http://giftededu.ro/in-memoriam-justin-capra/
Twitter
Visit Us

COMUNICAT DE PRESA
București, 20.01.2015
Centrul Gifted Education (
www.giftededu.ro)

 

 

In memoriam

Justin Capră – o viață dedicată științei și educării tinerilor supradotați din România

 

Justin Capră, unul dintre cei mai prolifici inventatori români și ambasador al copiilor supradotați, a murit luni, 19 ianuarie, la vârsta de 82 de ani, lăsând în urmă o impresionantă moștenire științifică, dar și un veritabil reper moral pentru cei cărora le-a fost mentor.

Rucsacul zburător folosit acum de americani în călătoriile spațiale, Casa Soleta, 72 de prototipuri de autoturisme cu consum infim (2 litri de benzină pentru un drum între București și Iasi, cu viteza medie de 70km/h), 7 aparate de zbor neconvenționale, 15 motoare neconvenționale – sunt cele mai importante invenții pe care Justin Capră le-a lăsat umanității. Mai puțin cunoscut este însă faptul că omul de știință a susținut și a educat tinerii supradotați din România prin Fundația pentru Inventică și Tehnologii Sustenabile, pe care a creat-o special pentru aceștia la Filipeștii de Pădure, într-un cadru natural inspirator.
Copiii de la Centrul Gifted Education din București au avut ocazia unică de a-l întâlni în cadrul programului educațional “Dialoguri cu mentori” (14 martie 2012). Alături de noțiuni științifice și culturale, inventatorul le-a transmis celor mici pe un ton părintesc, cu o modestie ieșită din comun, dar și cu umor savuros, învățăminte morale din propria experiență de viață:

 

„Voi sunteți viitorul acestei țări!”

„Voi, ca să puteti trăi și ca să fiți „bolte”, trebuie să vă iubiți, să vă ajutați, să vă tolerați…”

„Am avut aproape 50 de încercări nereușite. Și de aceea vă spun vouă că este important, dacă vă apucați de o treabă, să o duceți până la capăt, să nu vă opriți la mijloc și să aveți această încredere în voi, pentru că voi realizați proporțional cu voința și cu pătratul credinței.”

„Să știți că România se împarte în două: România magică și România tragică. Voi trebuie să faceți parte din România magică.”

„Să nu vă închipuiți că suntem noi (românii – n.r.) mai grozavi decât alții, dar avem obligația morală să ne respectăm părinții, locul nașterii și obiceiurile.”

„Eu nu mă consider inventator. Inventator nu e decât Dumnezeu.”

„Un bărbat nu are voie să se lamenteze; trebuie sa fie un stâlp al casei. Un bărbat caută soluții, nu scuze!”

„Să vă bucurați că e rău, pentru că răul precede binele.”

„Erudiția nu face doi bani dacă nu o poți transmite semenilor tăi.”

„E bine să știți că am avut niște posibilități, noi, românii, și trebuie să le duceți mai departe!”

 

Justin Capră în dialog cu copiii supradotați de la Centrul Gifted Education (București, 14 martie 2012):

 

 

 

 

 

 

Centrul Gifted Education aduce un omagiu marelui inventator, om și patriot român – Justin Capră.

 

 

Gabriela Alba
Coordonator PR
gabriela {} giftededu.ro

 

 

 

300-135 400-051 101 adm-201 1z0-808 CCA-500 1v0-621 mb2-707 70-980 70-483 2v0-621 nse4 1z0-434 9l0-012 101-400 300-085 og0-093 1z0-061 70-488 1z0-062 mb5-705 102-400 PEGACPBA71V1 70-463 mb2-704 PR000041 IIA-CIA-PART1 700-037 PEGACSA71V1 1z0-144 2v0-621d 1z0-051 070-461 a00-211 jn0-102 1z0-804 640-875 API-580 3002 400-151 98-365 712-50 9l0-066 ns0-506 156-215.77 70-466 lx0-104 9a0-385 642-980 og0-091 74-678 700-260 70-494 c_tfin52_66 lx0-103 m70-101 pmi-001 DEV-401 1z0-067 1K0-001 220-801 TB0-123 700-038 IIA-CIA-PART2 cwna-106 070-487 hp0-y50 070-483 mb2-708 C2010-595 1z0-883 c_tadm51_731 pk0-003 700-039 jn0-633 98-364 300-080 74-343 1z0-133 70-465 c_tscm62_66 PRINCE2-PRACTITIONER mb6-704 1v0-605 API-571 500-007 and-401 c_taw12_731 AX0-100 070-463 70-981 1z0-052 070-488 c_hanatec_10 010-111 mb6-700 700-270 600-455 600-460 1z0-533

Vendor: Cisco Exam Code: 210-451 Exam Name: Understanding Cisco Cloud Fundamentals Version: DemoDEMO

QUESTION 1 Which option is one essential 210-250 dumps characteristic of Cloud computing? A. It must use virtualization. B. It must provide load balancing services. C. It must provide on-demand self service. D. It must run on open source software. Correct Answer: C

QUESTION 2 Which Cloud service model is appropriate 210-255 dumps for a physical data center move to the Cloud? A. Infrastructure as a Service B. Platform as a Service C. Compute as a Service D. Software as a Service Correct Answer: A

QUESTION 3 What is an invalid Cloud deployment model? A. distributed B. private C. community D. hybrid Correct Answer: A

QUESTION 4 Which two options are benefits of the Cisco 200-150 dumps InterCloud Solution? (Choose two.) A. enforces standardization on a single hypervisor product B. provides self service for hybrid resources C. management of heterogeneous SAN solutions D. secure connectivity between public and private Clouds Correct Answer: BD

QUESTION 5 Which option contains server hardware identifiers, firmware, state, configuration, and connectivity characteristics? A. pools B. policies C. service profiles D. resource groups Correct Answer: C

QUESTION 6 Which two technologies support 200-155 pdf running Linux and Windows virtual machines? (Choose two.) A. KVMB. LXD C. Docker D. Microsoft Hyper-V Correct Answer: AD

QUESTION 7 Which of the following best describes the order of operations of FCoE Initialization Protocol? A. VLAN Discovery, FCF Discovery, FLOG I/F Discovery, FC Command B. VLAN Discovery, FCF Discovery, PLOGI Discovery, FLOG I/F Discovery C. FCF Discovery, PLOGI Discovery, FLOG I/F Discovery D. VLAN Discovery, FCF Discovery, FLOG I/F Discovery Correct Answer: D

QUESTION 8 Which option is an open and extensible southbound 300-160 dumps protocol that supplies policy directly to data center networks? A. OpFlex B. vPath C. VM-FEX D. OpenDaylight Correct Answer: A

QUESTION 9 Which two descriptions of VXLAN are true? (Choose two.) A. The VXLAN Identifier space is 24 bits. B. VXLAN uses the Internet Protocol as the transport medium. C. VXLAN adds 24 bytes of overhead to each packet. D. VXLAN is primarily designed for small environments. Correct Answer: AB

QUESTION 10 Which of the following is a feature that improves 300-165 dumps the performance of software applications that run on the Cisco UCS servers in a data center by bypassing the kernel when sending and receiving networking packets? A. A, vPath B. VM-FEX C. usNIC D. VMware PassThrough Correct Answer: C

QUESTION 11 What are two characteristics of a LUN? (Choose two.) A. A LUN must be fully comprised of one physical disk B. A LUN handles file system creation C. A LUN can be comprised of multiple physical disks D. A LUN is a unique identifierCorrect Answer: CD QUESTION 12 Refer to the command line display 300-170 dumps below: vsan database vsan 1000 name FCoE vlan 1000 fcoe vlan 1000 int e1/1 switchport mode trunk switchport trunk allowed vlan 1000 no shut int vfc10 bind interface e1/1 switchport trunk allowed vsan 1000 no shut On which line does the error occur that prevents FCoE from 300-175 dumps operating correctly in a Cisco Nexus switch? A. fcoe vlan 1000 B. switchport trunk allowed vsan 1000 C. int vfc10 D. bind interface e1/1 Correct Answer: A