Follow si Like:
RSS
Follow by Email
Twitter
Visit Us

European_Talent_Support_Network_jpgCentrul Gifted Education a devenit oficial in luna mai 2016 European Talent Point si reprezinta Romania in reteaua europena European Talent Network din cadrul ECHA- European Council for High Ability, forul consultativ european cel mai inalt de pe langa Consiliul Europei, in problematica supradotarii si a abilitatilor inalte.

 

Reteaua European Talent Support Network a fost oficial stabilita in Septembrie 2015 in Bruxelles. In acest moment reteaua cuprinde 14 European Talent Centres din 13 tari si impreuna cu organizatia noastra, circa 250 European Talent Points din 25 tari. Misiunea retelei este promovarea cooperarii, pregatirea unor aplicatii joint grants, schimburi de best practice si – mai tarziu – cooperare si schimb in domeniul resurselor umane, experti, cercetatori, mentori si profesori in Network.

Programele noastre dezvoltate incepand cu 2010, cumuland peste 24 de diferentiatori in domeniul expertizei de lucru cu copiii si tinerii supradotati, fac parte din agenda 2020 a Uniunii Europene, fiind de interes national sprjinirea Centrului Gifted Education, devenit nou infiintat European Talent Point.

Organizatia noastra incurajeaza programele de CSR – Responsabilitate Socială Corporativă, fiind printre putinele asociatiii care au publicat in acest sens o politica de cooperare cu mediul de afaceri.  Talentul si abilitatile inalte sustinute în mod corespunzător contribuie la creșterea competitivității și sustin realizarea obiectivelor strategice ale unei tari.

In plus, sprjinirea abilitatilor inalte, si a talentului este o importanta contribuție la obiectivele Strategiei Europa 2020, care pune un focus urias pe inovarea și cresterea sustenabila.

Intregul efort al retelei urmareste promovarea la cel mai inalt grad a Talentului ca factor cheie care determină competitivitatea unei țări sau chiar a unui continent. În ultimii 25 de ani, gradul de constientizare a nevoilor persoanelor cu talent sau inteligenta inalta a crescut peste tot în lume, în special în Europa. Oameni talentați de toate vârstele sunt asigurarea de viata pentru intreaga Europa.

ETSNHarta Europeana –  European Talent Map are  scopul de a construi o echipă la nivel european și o harta a activitatilor europene de sprijin al talentului (European Talent Support Activity Map). Harta evidentiaza numărul tot mai mare de organizații europene și de bune practici in domeniu, a căror activitate de bază se referă la sprijinea talentului. Această hartă are ca scop organizarea European Talent Support Network unde Centrele Europene  de Talent vor reprezenta hub-urile viitoarei rețea europene iar Talent Points reprezinta noduri in aceasta retea. Scopul hartii este sa conduca in viitor prin lobby la nivel UE, dupa modelul Ungariei, (peste 20.000  copii sustinuti anual, vezi National Talent Programme – Hungarian Genious Programmecare vizeaza o strategie de 20 ani pentru cultivarea talentelor si o abordare sistematică în așa-numita rețea de Talent Points, Talent Point Cooperation Model– model care a atras atenție considerabilă la nivel European)- finanțari importante de sprijin al talentului pentru centrele reprezentate.

Romania este reprezentata ca European Talent Point prin Centrul Gifted Education, organizație care are un domeniu de aplicare la nivel european de acțiune în domeniul gifted education, membru ECHA.

 

Depre noi

Centrul Gifted Education este o asociaţie nonprofit cu misiunea de a descoperi şi de a  dezvolta potenţialul copiiilor cu abilităţi înalte (supradotaţi). Afliliata international, cu un program de educatie diferentiata – educaţie de excelență care utilizeaza si dezvolta cea mai bună curriculă validată la nivel internaţional pentru descoperirea şi dezvoltarea abilităţilor naturale şi a potenţialului copiiilor. În acest fel, creăm un model de bune practici în educaţie, reţele de profesori talentaţi şi reţele de mentorat, formate din experţi şi profesionişti în educaţie.

 

 

Din 2010, pe parcursul a 6 ani, am cumulat un numar de peste 24 diferentiatori in educatie; in 2016 am atins peste 2000 de ore de lucru direct cu copiii supradotati cu varste intre 3 si 14 ani, peste 1000 de copii testati la standarde internationale si peste 150 de copii au frecventat programul academic al asociatiei. Asociatia cunoaste 100% satisfactie in randul copiilor supradotati, in Programul Academic de educatie specializat, si incepand cu 2016 a lansat Leonardo Gifted School, o scoala primara internationala, unica in lume dedicata exclusiv copiilor supradotati (3-11+ ani)- pentru a acoperi o nevoie sociala reala, reflectata de cererile parintilor.

Programul Academic dedicat in exclusivitate copiilor supradotati este un program specializat unic in Romania dedicat copiilor supradotati, axat pe dezvoltarea gandirii complexe, a managementului invatarii, a stimularii echilibrate a personalitatii copiilor, a gandirii corporale, a capacitatii de expresie, a dezvoltarii EQ si SQ pentru depasirea asincroniei in dezvoltare,  dezvoltand o educatie din perspectiva copiilor si sustinand capacitatea de gandire creativ-productiva, inclinatia spre inventica, inovatie si auto-descoperire.

 

 

Partener al Universităţii Bucureşti, Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei şi Psihologie. Membri ECHA-European Council for High Ability, şi WCGTC- World Council for Gifted and Talented Children; AERO Alternative Education and Resource Organization; reprezentant exclusiv al Big Picture Learning Design (USA) in Romania. Internaţional, suntem susţinuţi de Simon Fraser University – Faculty of Education, şi University of Connecticut- Neag School of Education. Audit: Proiectul este auditat şi recomandat de două Universităţi Internaţionale, CEU Business School şi Johns Hopkins Carey School of Business.

In 2016, in urma une activitati sustinute la nivel european, la standarde internationale, Asociatia Centrul Gifted Education a devenit European Talent Point, membru al retelei European Talent Network, din cadrul ECHA- European Council for High Ability, forul consultativ cel mai inalt european de pe langa Consiliul Europei, in problematica supradotarii si a abilitatilor inalte.

www.giftededu.ro

www.mintistralucite.ro

www.leonardoschool.ro

 

Programul Academic Scoala de Excelenta are ca scopuri:

  • Să facă accesibilă informarea cu privire la domeniul educaţiei de excelenţă (gifted education) a cât mai multor persoane având în vedere promulgarea Legii nr. 17 din ianuarie 2007 si sectiunii 14 din Legea 1/2011 (Noua Lege a Educatiei);
  • Să responsabilizeze cadrele didactice, trainerii si pe cei implicati direct in educatia copiilor în privinţa descoperirii şi dezvoltării potenţialului, abilităţilor şi aptitudinilor naturale ale copiilor şi să stimuleze dezvoltarea copiilor talentaţi şi capabili de performanţă înaltă;
  • Sa promoveze egalitatea de şanse a copiilor cu potenţial înalt ce reprezintă copii cu nevoi speciale de educaţie si risc social ridicat – şi drepul lor la o educaţie diferentiata, la nivelul abilitatilor inalte
  • Mai multe despre scopurile programului la: www.giftededu.ro/scoala-de-excelenta
  • Proiectele Centrului Gifted Education referitoare la susţinerea tinerilor supradotaţi, capabili de performanţă înaltă sunt conforme cu Legea 17 / 2007 si Legea 1/2011 care stipulează necesitatea dezvoltării de programe şi resurse în educaţia de excelenţă, o educaţie individualizată şi diferenţiată, bazată pe adaptarea stilurilor de predare şi curricula la nevoile şi personalitatea copilului, în scopul descoperirii şi dezvoltării potenţialului, abilităţilor şi aptitudinilor naturale ale copiilor supradotati, capabili de performanta inalta.

Sal Sol